woning isoleren header
Nieuws

Welk vuurwerk mag je tegenwoordig nog wel afsteken?

Er is de afgelopen tijd natuurlijk een hele hoop veranderd, als het gaat om vuurwerk dat je nog wel of niet mag afsteken. Waar je tot voor kort bepaald vuurwerk nog wel mocht afsteken, is dat inmiddels niet meer toegestaan. Omdat het voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk is, welk vuurwerk je nu nog wel en niet meer mag afsteken, hebben we een overzicht voor je gemaakt dat je hierbij kan helpen. Het is verstandig om dit overzicht door te lezen en je hier aan te houden. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je tijdens de jaarwisseling een boete krijgt van de politie, omdat je vuurwerk afsteekt wat eigenlijk niet meer is toegestaan.

drogisterij aanbieding bol

Categorie 1 vuurwerk

Het vuurwerk uit deze categorie mag je niet alleen tijdens oud en nieuw afsteken, maar ook tijdens de rest van het jaar.

Echter is het wel van belang dat je er absoluut niemand anders mee tot last bent en ook geen vernielingen aanricht. Doe je dit wel? Dan ben je ook met categorie 1 vuurwerk strafbaar en kan je een boete krijgen. Vuurwerk uit deze categorie mag je overigens al kopen vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Welk vuurwerk mag je wel afsteken? De vuurwerkregels voor 2022

Waar de regels rondom knal- en siervuurwerk in 2020 natuurlijk al zijn aangescherpt, zal er voor dit jaar niet veel veranderen.

Vooral vuurwerk uit categorie 3 zal ook dit jaar verboden blijven. Hierbij moet je denken aan knalvuurwerk, singleshot buiten en ook vuurpijlen. Het overige vuurwerk uit deze categorie zal gewoon mogen worden verkocht. En iedereen mag dit dus ook legaal afsteken.

Welke regels gelden er altijd?

Het afsteken van vuurwerk is in de ogen van ontzettend veel kinderen natuurlijk het moment waar ze ieder jaar weer naar uitkijken. Waar je tot enkele jaren geleden je wekker zette, om vervolgens met een groep vrienden de straat op te gaan, behoort dit tegenwoordig tot de verleden tijd.

Zo mag je op 31 december pas vanaf 18.00 uur ‘s avonds vuurwerk afsteken. En mag dit niet langer duren dan tot maximaal 02.00 uur ‘s nachts. Besluit je toch om buiten dit tijdsvenster vuurwerk af te steken? Dan kan het zo zijn dat je een flinke boete krijgt. Ook het vuurwerk wat je bij je draagt, zal dan in beslag worden genomen.

Zorg er dus voor dat je je netjes aan de regels houdt, niet alleen qua tijdstip maar ook welk vuurwerk je mag afsteken. Dit is niet alleen veilig voor jezelf, maar zorgt er ook voor dat deze traditie kan blijven bestaan. Anders mag je straks alleen nog naar een vuurwerkshow zoals in Rotterdam.

woning isoleren header
error: Inhoud is beschermd!