alarmsysteem header
Wonen

Zo maak je van de schuur een fijne opberg- of hobbyruimte!

Heb je het geluk een schuur te hebben bij je huis, maar gebruik je deze eigenlijk alleen om rommel op te bergen? Zonde! Met wat slimme aanpassingen kan je van je schuur namelijk een functionele en fijne ruimte maken. Of je hem nu wilt gebruiken als extra opbergruimte of als hobbyruimte, in deze blogpost geef ik je tips hoe je dit kunt aanpakken.

drogisterij aanbieding bol

Tips om van de schuur een fijne opberg- of hobbyruimte te maken!

 1. Ruim grondig op

  De eerste stap is een grondige opruiming. Haal alles uit de schuur en bepaal wat je wilt bewaren en wat weg kan. Wees hierin kritisch. Spullen die je al jaren niet gebruikt hebt, heb je waarschijnlijk ook in de toekomst niet meer nodig. Breng overbodige spullen naar de kringloop of stort, zodat je met een schone lei kunt beginnen. Maak vervolgens de schuur goed schoon en repareer eventuele gebreken zoals gaten of scheuren.

 2. Creëer opbergruimte

  Of je de schuur nu als opbergruimte of hobbyruimte gebruikt, voldoende bergruimte is altijd handig. Benut de beschikbare ruimte optimaal door slim gebruik te maken van:

  • Opbergrekken tot aan het plafond
  • Opberg- en ophangsystemen
  • Verrijdbare onderbedkasten
  • Opbergboxen en -koffers

  Door spullen geordend en uit het zicht op te bergen blijft het een overzichtelijke ruimte. Voorzie ook werkbladen van opberglades en -kasten.

 3. Richt functioneel in

  Bedenk van tevoren hoe je de schuur wilt indelen en welke spullen of apparatuur je nodig hebt. Maak eventueel een plattegrond op schaal. Houd rekening met looppaden en zorg dat alles makkelijk bereikbaar is. Koop pas daarna de benodigde opberg- en werkmaterialen. Richt je schuur functioneel in, afhankelijk van waar je het voor gaat gebruiken. Bijvoorbeeld met:

  • Stevige werkbladen op de juiste werkhoogte
  • Een comfortabele werktafel en stoel
  • Voldoende vrije vloerruimte
  • Een wasbak of uitstortgootsteen.
  • Gezellige aankleding met gordijnen, vloerkleden of posters
 4. Isoleer de ruimte

  Om je schuur het hele jaar door als opberg- of hobbyruimte te kunnen gebruiken, is het verstandig om te isoleren. Dit zorgt voor een aangenamer klimaat, voorkomt vocht en tocht en is geluidsisolerend. Er zijn verschillende manieren om je schuur te isoleren:

  • Breng isolatiemateriaal aan tussen de houten balken van de wanden en het dak, zoals glaswol of PIR-platen.
  • Plaats voorzetwanden met isolatie aan de binnenkant.
  • Leg isolerende vloerplaten op de ondergrond voordat je een vloerafwerking aanbrengt.
  • Dicht kieren en naden af met kit of purschuim voor een optimaal resultaat.

  Doordat isolatie helpt temperatuur en vochtgehalte te regelen, kan je ook apparatuur plaatsen.

 5. Zorg voor elektriciteit en verlichting

  Om je schuur goed te kunnen gebruiken heb je stroom nodig. Schakel hiervoor een erkend elektricien in die volgens de geldende voorschriften elektra en verlichting kan aanleggen. Kies voor voldoende stopcontacten en lichtpunten, verdeeld over de ruimte. Met dimmers of slimme lampen kun je de verlichting aanpassen aan je behoefte.

 6. Behoud overzicht

  Het klinkt misschien als een open deur, maar zorg dat je schuur een opgeruimde ruimte blijft. Geef alles een vaste plek en ruim spullen direct op na gebruik. Doe seizoensgebonden spullen in afsluitbare bakken en zet deze buiten het zicht. Met labels of pictogrammen kun je snel vinden wat je zoekt. Een opgeruimde schuur nodigt uit om er tijd door te brengen!

vloer laten leggen header
error: Inhoud is beschermd!