zonnepanelen header
Wonen

Bouwkundige keuring: verplicht of niet?

Voor het kopen of verkopen van een woning moet je veel doen om ervoor te zorgen dat je niet tegen onverwachte problemen aanloopt. De overheid stelt namelijk een aantal eisen aan een woning die afhankelijk van bepaalde factoren kunnen veranderen. Een bouwkundige keuring kan jou helpen om te kijken of een woning voldoet aan alle eisen die gesteld worden. Wil jij weten wanneer een bouwkundige keuring verplicht is? Je leest het in onderstaand artikel.

Nordvpn banner

Zo werkt een bouwkundige keuring

Voor een bouwkundige keuring moet er een inspecteur ingehuurd worden die bevoegd is om de klus uit te voeren. Tijdens de inspectie controleert de inspecteur de bouwkundige staat van een woning. Bij een inspectie kan de inspecteur vaststellen of hier iets vervangen of opgeknapt moet worden, voordat het verkocht of gekocht mag worden.

Daarbij zal de inspecteur ook gelijk berekenen hoeveel dit ongeveer zal kosten. Elk aspect van een woning wordt meegenomen tijdens de controle. Zo kijkt men naar de vloeren, muren, isolatie en constructie van een woning. Na de inspectie zal een inspecteur een uitgebreid rapport maken van de woning. In het bouwkundige rapport zal staan wat er vervangen of vernieuwd moet worden en ook waar regelmatig onderhoud aan gedaan moet worden.

Lees ook: 5 Tips bij houtworm bestrijden voor een veilig thuis!

Wanneer is een bouwkundige keuring verplicht?

Er zijn een aantal gevallen wanneer een bouwkundige keuring zelfs verplicht is. Zo zal je er bijvoorbeeld eentje nodig hebben, wanneer je een Nationale Hypotheek garantie aanvraagt. Voor de bouwkundige keuring plicht hoef je niet zelf aanwezig te zijn tijdens de inspectie.

Wel is het als verkoper belangrijk dat eventuele gebreken die geconstateerd worden door de inspecteur gemeld wordt aan de koper. Voor een inspectie is het natuurlijk wel verstandig om erbij te zijn. Vooral als koper is het belangrijk om met een inspecteur mee te gaan, zodat je een beter beeld krijgt van een woning of pand.

Is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te voeren?

Hoewel het in veel gevallen niet verplicht is, kan het wel verstandig zijn om dit toch te doen. De keuring zelf is niet verplicht, maar het is wel verplicht om aan alle eisen van een woning te voldoen.

Zonder een keuring is het vrij lastig om erachter te komen of jouw woning aan alle eisen voldoet. Ook weet je zo gelijk of er iets vervangen of vernieuwd moet worden voordat je een aankoop doet. Je kunt als verkoper misschien ook een hogere prijs vragen voor een woning die grondig geïnspecteerd is.
Overtuigd? Vraag jouw bouwkundige keuring aan bij Huiskeur en ontvang binnen enkele werkdagen een uitgebreid bouwkundig rapport.

Lees ook: Waarom een energielabel laten opstellen?

vloerverwarming header
error: Inhoud is beschermd!