dakkapel header
Energie

Energie besparen door aanpassingen aan jouw huis

Energie besparen door aanpassingen aan jouw huis is een slimme manier om te bezuinigen op je jaarlijkse energierekening. Je kunt hierbij aan twee oplossingen denken:

Nordvpn banner
 1. Verbruik minder: Zuinig verbruikende apparaten, een slimme Hr-ketel en goed isoleren schelen een hoop.
 2. Je kunt ook zelf energie opwekken: Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Het is een investering, maar je bezuinigt er flink mee en als je genoeg opwekt, krijg je een teruglever tarief.

Toegegeven, energieneutraal verbouwen is een hoop werk, maar als je het goed aanpakt, krijg je een huis met geen of een zeer lage energierekening.

Energie besparende tips

Als het grondig verbouwen van je huis tot energieneutraal (nog) te veel werk is, dan kun je met deze tips toch al veel energie besparen:

 • Kies de voor jou gunstigste energieleverancier. Met goed vergelijken kun je zien of er een besparing inzit als je overstapt.
 • Maak efficiënt gebruik van je apparaten: Laad bijvoorbeeld de vaatwasser en wasmachine altijd vol voor je deze aanzet; zet de televisie uit als je niet kijkt.
 • Vervang oude apparaten zoals koelkast, wasmachine en plasma-tv door nieuwe, veel zuinigere uitvoeringen.
 • Naast goed isoleren helpt het ook als je de verwarming alleen aanzet wanneer nodig. Nog beter is een slimme thermostaat nemen.
 • Douche minder lang en gebruik een waterbesparende douchekop.

Energie besparen door aanpassingen aan jouw huis en slimme maatregelen? Dan gaat jouw energierekening zeker omlaag!

Minder energie verbruiken en een lagere rekening?

Zuiniger omgaan met energie vertaalt zich vooral in het dalen van je energierekening. Als je daar zelf energie opwekken aan toevoegt, ben je minder afhankelijk van je leverancier. Als je er zelfs in slaagt om meer op te wekken dan je verbruikt, dan is je energieleverancier wettelijk verplicht om je een teruglever tarief te bieden. Omdat het moeilijk is gelijkmatig stroom op te wekken (met bijvoorbeeld zonnepanelen wek je ’s zomers meer op dan ’s winters wegens meer zonne-uren), zal je energieleverancier hier een gemiddelde over berekenen.

Kiezen voor de juiste energieleverancier!

Naast energie besparen door aanpassingen aan jouw huis, kun je ook wat aan je energierekening doen door de juiste energieleverancier te kiezen. Verschillende leveranciers van energie vergelijken kan je vele euro’s opleveren.
Waar let je op bij het kiezen?

 • Het belangrijkst zijn natuurlijk de tarieven van verschillende leveranciers. Deze kunnen al flink verschillen.
 • Maar let zeker ook op de ‘verborgen’ kosten: energietransport, vastrecht en energiebelasting. En natuurlijk BTW.
 • Kijk ook goed naar contractduur en actievoorwaarden als je voor een aanbieding kiest.
 • Maak gebruik van energie vergelijkers op het internet.
hovenier header
error: Inhoud is beschermd!