vloer isoleren header
Wonen

Rouwvliegjes bestrijden! Tips hoe je er vanaf komt!

Je bent hartstikke lekker bezig met je planten. Ze krijgen genoeg water, je geeft ze al je liefde en je vertelt ze hele verhalen. Maar toch heb je een probleem, kleine vliegjes die uit de potgrond opvliegen: rouwvliegjes. Daar wil je het liefst zo snel mogelijk vanaf, maar wat doe je tegen rouwvliegjes?

Nordvpn banner

Wat zijn rouwvliegjes en waar komen ze vandaan?

Zie je kleine zwarte vliegjes uit de potgrond opvliegen als je de planten water geeft? Dat zijn nou rouwvliegjes. Minuscule vliegjes van enkele millimeters groot die leven in potgrond. In een warme en vochtige omgeving kunnen deze rouwvliegjes in no time tot een ware plaag uitgroeien.

De vliegje op zich zijn geen bedreiging voor je plant, maar de larven wel. Zij vreten de wortels van je planten kapot. Hierdoor wordt de plant gevoeliger voor schimmels. Rouwvliegjes leven maar enkele dagen, maar in die paar dagen leggen ze wel heel veel eitjes. Zo’n 50 tot 200 stuks, die na 2 à 3 dagen al uitkomen.

Verschil tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes

In eerste instantie lijken rouwvliegjes en fruitvliegjes heel veel op elkaar, maar toch zijn er verschillen. Fruitvliegjes zijn groter dan rouwvliegjes. Ook vind je fruitvliegjes voornamelijk bij afval en fruitresten. Rouwvliegjes vliegen uit de potgrond en rond kamerplanten. Lees hier meer over tips om fruitvliegjes te bestrijden.

De beste tips om rouwvliegjes te bestrijden

Rouwvliegjes bestrijden kan op twee verschillende manieren; huis- en keukenmiddeltjes of biologische middelen. Zo kan je gekookt water met kaneel op de planten gieten. Ook kaneel, koffiedik, thee, tabak en zand op de grond strooien is ook een optie. Een potje azijn of wijn afdekken met huishoudfolie waar je gaatjes in prikt, zodat de vliegjes daarin vliegen. Deze huis- en keukenmiddelen werken vaak maar even.

Gelukkig zijn er ook biologische middelen

Het meest effectief zijn: aaltjes tegen rouwvliegen. Aaltjes doden de larven in de potgrond, als de larven dood zijn kunnen de vliegjes zich niet meer ontwikkelen. Een ander middel is hypoaspis roofmijten uitzetten: deze bodemroofmijt voedt zich met de larven en poppen van rouwvliegjes.

Hoe kan je rouwvliegjes voorkomen?

Van rouwvliegjes afkomen is niet zo gemakkelijk, daarom kan je maar beter voorkomen dat ze jouw planten als nieuw toevluchtsoord kiezen. Er zijn een paar manieren om te voorkomen dat je een rouwvliegjesplaag krijgt.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet teveel water geeft aan je planten. Ook is het verstandig om zakken potgrond eerst buiten te laten staan voor je je planten er binnen in zet. Zo kan je eerst checken of er geen rouwvliegjes in de potgrond zitten. Als laatste is het verstandig om ervoor te zorgen dat het water uit de bloempotten kan lopen. Wanneer er water in de potten blijft staan kunnen de wortels gaan rotten. Rottende wortels is juist iets wat rouwvliegjes aan trekt.

Je weet nu wat rouwvliegjes zijn en hoe je ze kunt bestrijden. Ga je voor een huis- en keukenmiddeltje? Of ga je voor de biologische manier? Als je dat doet kun je kiezen voor aaltjes of toch voor hypoaspis roofmijten. Deze twee zijn trouwens ook prima te combineren. Vaak ben je met deze biologische manier tegen rouwvliegjes binnen een week van je plaag verlost.

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!