vloer isoleren header
Wonen

Tips bij het inrichten van een kindvriendelijke tuin!

Het buitenspeelseizoen komt er weer aan! Heerlijk, de tuindeuren open en de hele dag naar buiten. Is jullie tuin al een beetje kindproof? Ik geef je tips voor het inrichten van een kindvriendelijke tuin!

drogisterij aanbieding bol

Wat is een kindvriendelijke tuin?

Buiten spelen is heel goed voor jouw kind. Het is gezond en ook leerzaam. Daarom is het fijn als je een kindvriendelijke tuin hebt. Zo kan je met een gerust hart jouw kind buiten laten spelen en hoef je niet de hele tijd op te letten of alles wel goed gaat. Maar bij een veilige tuin hoort ook dat het gereedschap goed is opgeborgen. En dat een eventuele asbak hoog weggezet is.

Gras of alleen maar tegels?

Tegels zijn natuurlijk heel handig. Je kindje kan er op fietsen, steppen en rolschaatsen. Ook stoepkrijten is leuk om te doen in de tuin. Maar met alleen tegels kan de tuin ook heel warm worden in de zomer. Daarom is het fijn om een combinatie te doen met tegels en gras, maar daar moet je tuin natuurlijk wel groot genoeg voor zijn. In het gras kan je kindje lekker koprollen, voetballen, liggen en spelen.

Eigen plek voor de kinderen!

Je kunt ervoor kiezen om een apart deel van de tuin in te richten voor de kinderen. Heb je een mooie hoek ergens? Maak dan daar een speelgedeelte en ruimte om het speelgoed op te bergen. Het is ook leuk om een speciaal zitje te maken voor de kinderen. En misschien mogen ze ook een stukje grond zodat ze zelf bloemen kunnen zaaien of een moestuintje hebben? Met leuk tuingereedschap voor kinderen er bij. Zo hebben ze echt hun eigen stukje tuin!

Vijf tips bij het inrichten van een kindvriendelijke tuin!

 1. Plantensoorten

  Heb je veel planten in de tuin, of ben je van plan die te gaan planten? Check dan vantevoren even of je ook giftige planten op je lijstje hebt staan. Er zijn best veel planten die voor kinderen gevaarlijk kunnen zijn.

 2. Picknicktafel kind

  Picknicktafels zijn heel kindvriendelijk, je hebt geen last van stoeltjes die om kunnen vallen. Ze zijn stevig en je kindje kan er niet mee gaan wiebelen. Ook staat het heel gezellig in jouw tuin en vinden kinderen het geweldig om hun eigen tafel te hebben.

  Lekker buiten eten en drinken, op je eigen plekje. Welk kind wil dat nou niet? Een mooie picknicktafel van hout kan het hele jaar buiten blijven staan en staat een stuk beter dan die plastic kindermeubeltjes.

 3. Keuze van de tegels

  Heb je een speeltoestel of een schommel in de tuin? Dan kunnen rubberen tegels een uitkomst zijn. Hierop valt je kind minder hard. Bij het leggen van ‘gewone’ tegels is het verstandig om op te letten hoe warm ze worden. Sommige tegels worden door de zon zo heet dat je kindje zijn voeten er aan kan verbranden.

 4. Speeltoestel

  Natuurlijk hoef je van je tuin niet een grote speeltuin te maken. Tenzij je dat leuk vindt of je er de ruimte voor hebt natuurlijk. De meeste ouders kiezen voor een groot speeltoestel. Denk hierbij aan een zandbak, schommel, speelhuisje, trampoline, voetbaldoel of een zwembad voor de kinderen.

 5. Goed afsluitbaar

  Wil je niet dat je kindje zelf de tuin uit kan? Zorg dat voor een goede schuttingdeur. Kleine tip: doe het slot hoog aan de deur, zoals een haakje of een schuifslot, zo kan je kindje er niet bij en hoef je niet bang te zijn dat hij de straat op rent.

Het inrichten van een kindvriendelijke tuin hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn. Met een paar kleine aanpassingen kan jouw kindje zich de hele zomer vermaken!

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!