vloer laten leggen header
Wonen

4 Tips voor de ideale verlichting in de woonkamer

Als je de woonkamer helemaal hebt ingericht met mooie meubels, is de verlichting aan de beurt. Je wilt immers dat je meubels mooi uitkomen en je wilt ook ’s avonds graag van je woonkamer genieten.
Woonkamers hebben drie soorten verlichting nodig. Daarbinnen is een wereld aan mogelijkheden. Of je nu van iets opvallends houdt of juist van iets ingetogener. In deze blog vind je vier tips voor het kiezen van de ideale verlichting in de woonkamer.

algemeen banner bol.com

Soorten verlichting

Bij een woonkamer ga je het beste uit van deze drie soorten verlichting:

 1. Basisverlichting
 2. Werkverlichting
 3. Accentverlichting

Basisverlichting zorgt ervoor dat je woonkamer overal voldoende licht is. Werkverlichting stuurt het licht naar bepaalde werkzones en accentverlichting accentueert specifieke objecten.

Tips voor het kiezen van de ideale verlichting in de woonkamer

 1. Uitgekiende mix

  Een mix van verschillende soorten verlichting, geplaatst op verschillende punten in de ruimte, is essentieel voor het creëren van goed licht voor de woonkamer. Let er dus op dat alle lampen samen zorgen voor een gelaagd licht dat vrij is van schaduwen. Bijvoorbeeld met één centrale plafond- of hanglamp, tafellampen op iedere kastje of tafeltje, een staande lamp, een aantal spotjes en een LED strip of LED TL in het plafond langs de lange muur.

 2. Twee verschillende soorten basisverlichting

  Als het gaat om basisverlichting is het altijd een goed idee om twee verschillende soorten verlichting te gebruiken. Zo kunnen spotjes in het plafond zorgen voor het grootste deel van het licht, terwijl een hanglamp vooral voor licht in het zitgedeelte zorgt.

 3. Combineer twee soorten lampen

  Hoewel het om te lezen ideaal is als je aan iedere kant van de bank een sidetable met lamp hebt staan, is dat niet altijd mogelijk of wenselijk. In dat geval kun je kiezen voor staande lampen aan iedere zijde. Of een combinatie van een lamp op een tafeltje of kastje en een staande lamp. Als je de lampen in dezelfde stijl houdt, blijft de kamer rustig qua uitstraling.

 4. Spotjes in een nisje

  Spotjes in een nisje zijn een mooie manier om een vaas, beeld of ander kunstobject uit te lichten. Je oog wordt onmiddellijk naar het licht in het nisje getrokken en bovendien geeft het sfeer aan een kamer. Dat is vooral het geval als de spotjes dimbaar zijn en je het licht dus kunt regelen van helder naar zacht. Dimbare spotjes vind je bijvoorbeeld bij lampdirect.

dakkapel header
error: Inhoud is beschermd!