zonnepanelen header
Werk

Tips voor veiligheid op de werkvloer!

Bij veiligheid op de werkvloer denken we op dit moment vooral aan afstand houden en mondmaskers. Maar er zijn veel meer manieren om het veilig te houden op het werk en voor gezonde werknemers te zorgen. Lichamelijk gezond zijn is belangrijk, maar mentaal moet het ook goed zitten. Hoe zorg je ervoor dat iedereen op zijn plek zit en zich goed voelt en dat het veilig blijft, ook in deze rare tijden?

drogisterij aanbieding bol

Zo zorg je voor gezonde werknemers in Corona tijd!

Thuiswerken was de norm dit jaar. En zoals het er nu uit ziet zal dat nog wel even zo blijven. Misschien wel voor altijd. Er is heel veel aandacht voor thuiswerken. Maar meer dan de helft van de werkenden kan hun werk helemaal niet thuis uitvoeren. Hoe zorg je ervoor dat werknemers die wel op hun werk moeten verschijnen gezond blijven?

Het opvolgen van alle maatregelen staat hierbij natuurlijk voorop. Zorg voor voldoende beschermende middelen. Om wat extra’s toe te voegen kan je voor extra vitamines zorgen, bijvoorbeeld door bakjes verpakt fruit (Coronaproof) aan te bieden in de kantine.
Veel werknemers voelen zich niet gehoord. Ze moeten hun werk doen, maar met minder collega’s omdat er veel zieken zijn. Vaak zijn ze bang om Corona te krijgen omdat anderen zich niet aan de regels houden.
Ga in gesprek met je medewerkers. Hoe gaat het met ze en hoe gaat het thuis? Redden ze zich in deze periode? Het is voor je werknemers erg belangrijk dat ze zich gehoord en gewaardeerd voelen.

Veiligheid op de werkvloer

Corona of niet, het moet altijd veilig zijn op de werkvloer. Of je nu in de zorg, in de supermarkt of op kantoor werkt. Om die veiligheid op de werkvloer te kunnen waarborgen zijn er een aantal tips om op te (blijven) letten.

 • Opgeruimde werkvloer

  Rondslingerende rommel kan ongevallen veroorzaken. Het risico om te struikelen is groot. Zeker als er iets op plekken staat wat een vrije doorgang hoort te zijn. Zorg ervoor dat iedereen zijn eigen spullen weer opruimt en op de juiste plek neerzet.

 • Zorg voor de juiste beschermende middelen

  Dit kan van alles zijn. Of je nu op een productieafdeling werkt, in de bouw of in een ziekenhuis. Ieder vak heeft zijn eigen veiligheidskleding. Denk bijvoorbeeld aan werkschoenen, handschoenen, gehoorbescherming of veiligheidsmaskers.

 • Houd de regels in acht

  Zorg dat je werknemers op de hoogte zijn van alle regels. Dat ze deze terug kunnen lezen en dat ze duidelijk omschreven zijn. Dit kunnen Corona maatregelen zijn, maar ook veiligheidsregels mij het gebruik van een machine. Werknemers die een bepaalde taak al lang doen kunnen (te) makkelijk worden, wat juist gevaar kan opleven. Zie er daarom op toe dat regels worden nageleefd. Altijd.

 • Vluchtwegen

  Zorg dat de vluchtwegen altijd vrij begaanbaar zijn. Niet alleen voor als er brand uitbreekt, maar ook voor als je werknemers te maken krijgt met agressie op de werkvloer. Helaas is dat vandaag de dag steeds vaker het geval. Train je personeel hier op, zodat ze weten hoe te reageren.

 • Looproute

  Is afstand houden lastig? Zorg dan voor een duidelijke looproute. En dan geen wirwar van pijlen waarvan iedereen alleen maar gek wordt.

Mag je beschermende middelen eisen?

Er is een verschil tussen beschermende middelen en middelen die werknemers gezonder houden. Op veel kantoren wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van sta-bureaus, of fietstrainers, zodat personeel kan bewegen onder werktijd. Hartstikke goed natuurlijk, maar hier hebben werknemers geen recht op.

Een werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkplek, dit staat in de Arbowetgeving. Als werknemers vinden dat er onvoldoende beschermende middelen zijn hebben ze het recht om dit aan te kaarten en zelfs te weigeren om te werken als er geen actie wordt ondernomen. Onder beschermende middelen vallen dus bijvoorbeeld veiligheidskleding en mondmaskers.

Gezonde werknemers zijn erg belangrijk. Je kunt iedereen aansporen te gaan lunch wandelen, of vaker de trap te nemen. Maar belangrijker is dat je er achter komt waar je werknemers behoefte aan hebben. Of dit nu nieuwe werkschoenen zijn, of betere mogelijkheden om afstand te houden. Want als er veel zieken zijn zal dat niemand ten goede komen. Zorg er dus voor dat iedereen zijn werk op een goede en veilige manier kan doen en zo hou je al je personeel gemotiveerd!

nordvpn banner2
error: Inhoud is beschermd!