zonnepanelen header
Lifestyle

Waar kan je offroad motorrijden in Nederland?

In Nederland kan je in een aantal gebieden legaal offroad motorrijden. Het is niet toegestaan om dit op willekeurige plekken te doen. Ik heb voor je uitgezocht waar je met de crossmotor terecht kunt in Nederland. Er zijn wel offroad terreinen, maar deze zijn niet altijd makkelijk te vinden. Zo kan je onder andere trainen op motorcross circuits en terreinen in de natuur die zijn opengesteld voor de motorcrosser.

Nordvpn banner

Wat maakt offroad motorrijden anders?

Offroad rijden biedt het ultieme gevoel van vrijheid. Doordat het terrein waar je over heen crosst flink kan verschillen vergt het offroaden veel van zowel jezelf als je motor. Zeker bij het rijden in zwaar terrein en mul zand heb je baat bij een lichtere motor. Ook wil je de juiste banden hebben voor motorcrossen. Voor de beste prestaties gebruik je banden die voldoende grip bieden op losse ondergrond. Waar je op oppervlakkig gravel nog wel weg kunt komen met je reguliere straatbanden gaat dit niet werken op los zand, modder of gras.

Offroad rijden op een motorcross circuit

Nederland telt verschillende motorcross circuits waar je kunt trainen voor wedstrijden maar ook hobbymatig kunt crossen. Tijdens een offroad motorevenement kan je offroad een route rijden in je eigen tempo. Je kunt je gewoon inschrijven voor deze evenementen, het is geen wedstrijd waarvoor je een bepaald niveau moet hebben.

Data voor offroad evenementen vind je op de website van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Veel crossbanen zijn ook aangesloten bij deze vereniging, waardoor je in de meeste gevallen een licentie van de KNMV nodig hebt om deel te mogen nemen. Soms is het ook mogelijk om een lidmaatschap af te sluiten of een crosspas aan te schaffen.
offroad motorrijden waar

Offroad motorcross terrein in Nederland

Er zijn maar weinig opengestelde terreinen in Nederland waar je offroad mag motorcrossen. Eén van deze terreinen is het Eiland van Maurik in Gelderland. Op het uitdagende terrein kan je niet alleen terecht met de crossmotor, maar het is ook mogelijk om offroad te gaan rally-rijden, quad rijden of in een 4×4 te crossen. Dit is wel alleen mogelijk onder begeleiding.

Als je zonder begeleiding offroad wilt rijden kan dit af en toe op een afgesloten privé terrein. Handige apps om te installeren zijn Wikiloc of MyRouteApp. Zo vind je op Wikiloc tracks van motorrijders en 4×4 rijders maar ook wandelaars en fietsers. Onder iedere route kan je de feedback lezen van mensen die de route al hebben uitgeprobeerd. MyRouteApp is meer gefocust op asfalt routes maar af en toe zijn er ook goede offroad mogelijkheden te vinden.

Offroad cursus

Heb jij nog geen of weinig ervaring met offroad motorrijden? Dan valt het aan te raden om een cursus te volgen. Deze kan je op vele plekken volgen in Nederland en België. Je leert speciale technieken aan om over een uitdagende ondergrond te rijden, zoals een pad van mul zand.

Offroad rijden gaat over controle, die je uit kunt oefenen door je stuur stevig in de hand te houden en te gaan staan op de voetsteunen. Ook werk je met je eigen lichaamsgewicht. Offroad motorrijden is echt een kunst op zich en erg gaaf om onder de knie te krijgen. Net als dat je de autoverzekering jaarlijks moet vergelijken kan je dit ook het beste doen voor je motor, zeker als je je toe gaat leggen op een heel andere tak van sport.

Lees ook: Waar kan je het beste jouw motor verkopen?

drogisterij aanbieding bol
error: Inhoud is beschermd!