zonnepanelen header
Nieuws

Wat houdt dissertatie in?

Een dissertatie wordt ook wel een proefschrift genoemd. Dit is een scriptie die geschreven wordt met als doel te promoveren tot doctoraat. Wat is een dissertatie en wat komt er kijken bij het schrijven ervan?

drogisterij aanbieding bol

Wat is een proefschrift?

Het proefschrift bestaat uit een verslag van een onderzoek dat door de promovendus zelf is uitgevoerd. Het kan ook om een samenvoeging van verslagen en resultaten gaan van eerder uitgevoerde onderzoeken door andere auteurs. Hierbij moeten wel de bronnen vermeld worden. Daarnaast moeten deze resultaten de lezer leiden naar een nieuw onderzoek, uitgevoerd door de promovendus.

Wat komt er kijken bij het schrijven van een proefschrift?

Doctoraat, waar de titel ‘doctor’ bij hoort, is de hoogste graad die je maar kunt behalen aan de universiteit. Om deze titel te behalen moet je eerst promoveren. Degene die wil promoveren noemt men daarom promovendus of doctorandus.

Doctor word je niet zomaar. Er komt heel wat kijken bij het schrijven van een proefschrift. Het wetenschappelijke onderzoek kost de meeste promovendi wel vier tot zes jaar. In de regel schrijf je het proefschrift in het Engels, zodat het met meerdere kanalen kan worden uitgewisseld. In sommige gevallen zijn andere talen te prefereren.

Een proefschrift over de Franse geschiedenis kan je bijvoorbeeld het beste in het Frans schrijven. Om er zeker van te zijn dat er geen spellingsfouten in het proefschrift staan, laat je het verslag het beste door meerdere mensen nalezen.

Lees ook: Communicatie technieken! Tips die je makkelijk kan toepassen!

Hoe een dissertatie vormgeven en afdrukken?

De meeste promovendi schakelen hulp in bij de vormgeving van hun document of proefschrift. Er zijn organisaties die gespecialiseerd zijn in het vormgeven van proefschriften en die ervoor zorgen dat het document het officiële karakter krijgt dat het verdient. Daarnaast bieden ze hulp bij het drukken en de publicatie van het verslag.

De dissertatie is ingeleverd! En nu?

Na het inleveren van je proefschrift word je niet automatisch doctor. In het geval dat het proefschrift wordt goedgekeurd, moet je je bevindingen van jouw onderzoek kunnen verdedigen tijdens een promotieplechtigheid. Als je hierin slaagt, mag je de doctorstitel in ontvangst nemen!

Lees ook: Ben jij technisch? Misschien is service engineer wel iets voor jou!

woning isoleren header
error: Inhoud is beschermd!