vloerverwarming header
Werk

Communicatie technieken! Tips die je makkelijk kan toepassen!

Of je nu op je werk bent of thuis, goed communiceren blijft voor veel mensen lastig. Je wordt niet goed begrepen en het lukt je niet om de boodschap over te brengen of iemand aan te spreken op zijn gedrag. Voor je het weet ontstaat er een conflict en gaat het gesprek de verkeerde kant op. Op je werk kan goede communicatie een grote bijdrage leveren aan het functioneren van een effectief en goed lopend team. Deze gespreks- of communicatie technieken die iedereen kan toepassen kunnen je daarbij helpen.

algemeen banner bol.com

Communicatie technieken! Tips die je makkelijk kan toepassen!

Het toepassen van goede gesprekstechnieken tijdens jouw werk of gewoon thuis met je partner en kinderen, heeft een positieve invloed op je dagelijks leven. Mocht je van jezelf weten dat communiceren niet je sterkste punt is, dan kan je een gesprekstechnieken training volgen om hieraan te werken.

Maar je kan ook verder lezen en alvast leren hoe je de meest bekende en effectieve communicatie technieken kan toepassen. Ik zal je wat tips geven die echt werken. Misschien heb je er wel eens van gehoord, dit zijn 3 makkelijke communicatie technieken die je elke dag kan toepassen:

  1. Empathisch luisteren
  2. L-S-D
  3. H-E-G

Communicatie technieken 1: Empathisch Luisteren

Bij communicatie denk je al snel aan spreken, schrijven of feedback geven. Maar wat misschien wel het aller belangrijkste is, is luisteren. Hoe goed kan jij dat?
 
Een goede techniek hierbij is empathisch luisteren. Dit is een manier van luisteren waarbij we de ander veel aandacht en ruimte geven. Als je dit goed kan, krijg je vaak betere informatie, is de relatie met jouw partner, vrienden of collega’s beter en zullen mensen jou vaak aardiger vinden.

Bij empathisch luisteren probeer je iemands gedachten en gevoelens dus écht te begrijpen. Dat laat je de ander ook merken. Empathisch luisteren is meer dan luisteren; het gaat ook om het stellen van de juiste vragen met de juiste intentie, aanmoedigen en je eigen visie of oplossing er buiten houden.

Dat betekent trouwens niet dat je het inhoudelijk met hem eens hoeft te zijn. Maar je accepteert wel de gedachten of gevoelens die de andere heeft én de oplossing die hij kiest. Je kunt empathisch luisteren dan ook niet gebruiken als je gedrag wilt veranderen dat jou stoort.

Technieken die je gebruikt bij empathisch luisteren zijn: Val de ander bij stiltes niet gelijk in de reden, ja knikken, herhalen, parafraseren, samenvatten, je geeft de gevoelens weer die de ander probeert over te brengen.

Lees ook: Wie verdient er aan de luchtvaart in Nederland?

gesprekstechnieken op het werk tips

Techniek 2 LSD: Luisteren – Samenvatten – Doorvragen

LSD is een heel praktisch toepasbare communicatie techniek. Je gebruikt deze gesprekstechniek vooral als je informatie wil inwinnen. Je wilt bijvoorbeeld iemand zijn standpunt beter begrijpen, een probleem verder onderzoeken of je zoekt naar de mogelijkheden voor een win-win situatie. De ander zal zich gehoord voelen.

  • Luisteren

    Om goed te luisteren daar moet je echt wat voor doen. Non-verbaal moet je reageren maar ook tips als iemand aankijken en jouw lichaamshouding moet je zeker niet vergeten.

  • Samenvatten

    Vat samen wat je gehoord hebt. Met deze stap geef je de ander de kans om te controleren of je hem goed hebt begrepen. Geef de ander door middel van een stilte na jouw samenvatting even de tijd. In deze stilte kan hij dan weer bijsturen of dingen verduidelijken.

  • Doorvragen

    Goed doorvragen klinkt makkelijker dan het is. De grootste valkuil zit hem vaak in het feit dat we geneigd zijn al meteen richting een oplossing te sturen. Terwijl doorvragen bedoeld is om meer informatie in te winnen. Stel daarom open vragen.

gadgets banner bol.com

Communicatie techniek 3: HEG

Als iemand je aanspreekt op jouw gedrag is dat vaak confronterend, ongemakkelijk en niet fijn. Maar als jijzelf iemand wil aanspreken op gedrag is dat vaak nog lastiger om te doen. En hoe lastig het ook is om iemand aan te spreken op gedrag, toch zal je dit waarschijnlijk een keer moeten doen.

Maar hoe spreek je iemand aan op gedrag? En waar moet je op letten? 
De techniek om iemand aan te spreken op ongewenst gedrag is de HEG-techniek en deze is zeer effectief. Dat komt omdat deze gesprekstechniek zich beperkt tot simpele feiten die door de ander niet ontkend kunnen worden. Hierdoor wordt de relatie niet verstoord en kan er op de inhoud worden gecommuniceerd. De HE(G)-techniek werkt als volgt:
 

  1. Handeling

    Benoem de handeling zo feitelijk mogelijk. Hoe objectiever, hoe kleiner de kans op een discussie hierover. “Ik zie dat je tijdens het eten op je telefoon zit te kijken” i.p.v. “Ik vind dat je teveel op je telefoon kijkt.”  In het tweede voorbeeld geef je een persoonlijke mening en daarmee vervalt de objectiviteit.

  2.  

  3. Effect

    Benoem welk effect dit gedrag heeft op jou. De ander kan dit niet ontkennen want jij benoemt wat jíj voelt. Na het benoemen van het effect ben je stil en laat je je woorden inwerken op de ander. Die heeft namelijk even nodig om te verwerken wat er zojuist gezegd is. Je kan zeggen, “Ik vind dat niet prettig.” 
     
    Vaak hoef je de ‘G’ niet toe te passen. De kans is namelijk groot dat na de stilte de ander aangeeft dat het niet zijn bedoeling was om jou een onprettig gevoel te geven en hij zal zijn excuses aanbieden. Indien het gewenste gedrag niet wordt aangedragen door de persoon, zal je dit zelf aan moeten geven.  
     

  4. Gewenst gedrag

    Benoem welk gedrag je wél zou willen zien. Doe dit alleen als het benoemen van de handeling en effect en het laten vallen van de stilte niet genoeg is geweest. “Ik zou het fijn vinden als je tijdens het eten de telefoon niet gebruikt.” 
     
    Een goede HE(G) uitvoeren is niet makkelijk, maar deze communicatie techniek is zeer effectief als je hem goed uitvoert.

Lees ook: Redenen om te kiezen voor lockers op kantoor!

algemeen banner bol.com
error: Inhoud is beschermd!