alarmsysteem header
Lifestyle

Wat is een flexitariër?

Het klimaat en het milieu zijn al jarenlang hot topics, en met een goede reden. Zeker nu we de effecten van de opwarming van de aarde beginnen te merken, willen vele mensen een steentje bijdragen op hun eigen manier. Dit kan op veel manieren, zoals een aanpassing in je eigen eetpatroon om iets terug te doen voor de natuur. Minder vlees en zuivel is namelijk niet alleen beter voor je eigen gezondheid, maar het levert tevens een positieve bijdrage aan het welzijn van dier en natuur. Echter vinden velen mensen een compleet vegetarisch of veganistisch dieet iets te rigoureus. Gelukkig is er een alternatief: je wordt flexitariër.

algemeen banner bol.com

Wat is een flexitariër?

Een flexitariër worden is helemaal niet moeilijk! Een flexitariër is iemand die minimaal één keer per week geen vlees of vis eten bij het avondeten. Simpel, toch? Ook als tussendoortje kun je vleesproducten laten staan en zo een bijdrage leveren aan de natuur. En er zijn ook een hoop alternatieven te vinden, heerlijke gerechten waar geen vlees of vis voor nodig is. Zelfs door minimaal één keer per week geen vlees te eten lever je al een positieve bijdrage aan het milieu. En je kunt eens lekker variëren met het eten, ook erg fijn. Zolang je open staat voor gerechten zonder vlees en vis, zit je gebakken!

Lees ook: Wat is een squishy?

Waardoor is deze eetbeweging ontstaan?

Al jaren waren mensen op zoek naar een alternatief voor vegetarisch eten. Want vegetarisch eten is voor veel mensen nog een stap te ver. Echter steeds meer mensen besloten om minder vlees te eten, zonder er geheel van af te stappen. Het was de culinair journalist voor de New York Times, Mark Bittman, die het voor het eerst had over de flexibele vegetariërs. In 2008 volgde een boek specifiek gericht op deze doelgroep genaamd ‘The Flexitarian Diet’, waardoor de term flexitariër bekend werd. Sindsdien zijn mensen zich bewust van de keuze om hun dieet een aantal dagen van de week aan te passen door geen vlees of vis te eten.
wat is een flexitarier gezond

Wat zijn de voordelen t.o.v. vegetariërs en veganisten?

Zoals ik eerder aangaf, zweer je als flexitariër het eten van vlees of vis nog niet geheel af. Je gaat alleen voor minimaal één dag in de week op zoek naar alternatieven hiervoor. Wanneer je dus erg verknocht bent aan vlees & vis of je vindt de stap naar geheel vegetarisch of veganistisch leven een stap te ver, is flexitariër worden een uitstekend alternatief. Daarnaast haal je als flexitariër nog steeds de voedingsstoffen uit vlees of vis die vegetariërs en veganisten missen. Flexibel zijn is dus ook nog eens gezond.

Lekkere recepten voor flexitariërs

Wat de zoektocht naar een alternatief voor vlees of vis ook zo aangenaam maakt, is het feit dat er een hoop lekkere gerechten te vinden zijn hiervoor! Zo kan je lekker afwisselen met wat je eet zonder hierbij in te boeten qua smaak en voedingsstoffen. Ook wij Nederlanders kunnen voortaan dus op onze eigen manier een positieve bijdrage leveren aan het milieu en de algehele verdeling van voedsel over de hele wereld.

Geïnteresseerd in lekkere recepten? Een goed begin is het boek De Flexitariër van Jo Pratt. Hierin vind je heerlijke recepten voor het avondeten, maar ook fijne boekjes en handige tips kun je vinden in dit boek. Ook online is er genoeg naslagwerk te vinden, zodat je gelijk werk kunt maken van het flexitariër zijn.

woning isoleren header
error: Inhoud is beschermd!