hovenier header
Opvoeding

Wat leer jij jouw kind over alcohol?

Ik kwam laatst een interessante discussie tegen over alcohol en opvoeden. Laten we eerst heel eerlijk zijn met z’n allen. Alcohol is niet goed voor onze gezondheid, althans, niet volgens het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad. Er komen veel onderzoekjes naar boven dat een glas rode wijn bepaalde magische krachten heeft, maar uiteindelijk heeft datzelfde glas rode wijn ook heel veel negatieve effecten op onze gezondheid.

Nordvpn banner

Toch willen de meeste mensen het slechte nieuws niet horen. Gaan we door met oogkleppen op lopen? Kan alcohol niet zo’n kwaad? Of vind je dat we dezelfde richting op moeten als met roken? En dat is: gaan verbieden en afraden. Wat ga jij je kinderen meegeven? Lees even door en laat me weten wat jij van de stelling vindt onderaan deze pagina.

Lees ook: Waarom kunnen sommige mensen hun hele leven roken en toch 70 jaar oud worden

We sluiten onze ogen voor wat we niet willen zien

Als er ergens staat hoe slecht alcohol voor me is, heb ik het artikel in één keer niet meer gezien. Hetzelfde deed ik toen ik nog rookte. Toen die ‘leuke’ teksten op de pakjes kwamen sloot ik mezelf daarvan af. Ook toen er later halve voeten, een rottend gebit of zelfs een lijk op het pakje stond, sloot ik mijn ogen.

Later ben ik wel gestopt hoor, maar niet door die schokkende plaatjes. Ik ben gestopt voor mijn gezondheid en voornamelijk omdat ik zwanger wilde worden en mijn kind een rookvrij leven gun.

Ik dwaal af. Wat ik wilde zeggen is dat we allemaal graag alles toelaten wat we heel graag willen horen en wat we niet willen horen hebben we in één keer niet gezien of gehoord. Ergens best handig hoor deze selectiviteit, het maakt je leven denk ik wel leuker, maar ook een beetje onwerkelijk. Tijdschriften en websites pronken maar wat graag met nieuwe onderzoeken die aangeven dat wijn of een biertje echt wel gezond zijn. Dat het onderzoek (bij wijze van) is uitgevoerd op één rat, maakt verder niet uit.

Er wás een onderzoek en het resultaat wás positief. Wat ze dan wel vergeten te vermelden is dat naast dat ene positieve effect van alcohol, alcohol ook de kans op allerlei soorten kanker verhoogd. Dat nieuws scoort immers niet zo goed bij mensen en zal dus niet zo populair zijn.

Want wie gaat nu vrijwillig lezen dat ze eigenlijk hun wijntje of biertje moeten opgeven?

Kleine feitjes om de ogen te openen

Volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn er de volgende feitjes over alcohol bekend:

  • In Nederland sterven jaarlijks zo’n 3750 mensen aan zaken die alcohol gerelateerd zijn.
  • 1 op de 14 van de vroegtijdige sterfgevallen van mensen jonger dan 65 jaar wordt veroorzaakt door alcohol.
  • Bij mensen jonger dan 40 jaar oud is alcohol de grootste oorzaak van sterfte.
  • In 2012 heeft alcohol wereldwijd 1 op de 20 sterfgevallen veroorzaakt. Dit zijn dus meer dan 3,3 miljoen doden. Alcohol heeft zelfs meer levens gevraagd dan HIV/AIDS, tuberculose en geweld samen!
  • Alcohol verhoogt het risico op 200 verschillende ziekten waaronder meerdere soorten kanker.

Best schokkend allemaal toch? En natuurlijk, 1 glaasje per dag kan niet heel veel kwaad, maar je zou bijna hetzelfde kunnen zeggen over 1 sigaret per dag. Of niet?

Vroeger werden sigaretten ook geserveerd tijdens de borrel

Ik geloof dat het in de jaren 60 was, dat sigaretten gewoon geserveerd werden bij de borrel. Hartstikke hip en ook heel gezellig. Waarschijnlijk is toen die ultieme combinatie bedacht van drank met een sigaretje. Mensen pafte er maar op los, zelfs in televisieseries werd er non-stop een sigaretje opgestoken. Kijk bijvoorbeeld maar een keer naar de serie Mad Men.

De pret was over toen ze in Australië een onderzoek deden naar longkanker omdat dit ineens een stuk vaker voor kwam. En al snel vonden ze de oorzaak. Precies: door het roken. En heel langzaamaan, werd roken minder populair. Anno nu zijn we nog steeds bezig met roken uit ons leven te bannen. Wie weet, misschien is het over 50 jaar een keer gelukt.
alcohol toekomst

Onze toekomst met alcohol

We willen absoluut niet dat onze kinderen gaan roken of drugs gaan gebruiken. Maar hoe zit dat met alcohol? We weten nu dat we van alcohol kanker kunnen krijgen en nog een aantal andere ziektes. We weten dat alcohol erg verslavend is en je lichaam kapot kan maken. Dus wat leren we onze kinderen? Ja… nu wordt het lastig.

De kans is groot dat je zelf ook geniet van een lekker glaasje, moet je daar dan mee stoppen?

Voor sommige lijkt stoppen uitgesloten en die zeggen dan vaak: ‘Ach zo erg zal het wel niet zijn’. Inderdaad het is minder erg dan roken, maar overmatig alcoholgebruik kan je lichaam wel weer meer kapot maken dan drugs.

Ga jij jouw kinderen, net zoals met roken, meegeven dat alcohol slecht voor ze is en ze er beter niet mee kunnen beginnen? En ga je alcohol dus verbieden? Ga je stoppen met drinken waar je kinderen bij zijn? Hebben we straks dan ook een #alcoholvrijegeneratie?

En wat als je wel drinkt waar je kinderen bij zijn? Wat voor voorbeeld schets je dan en kun je het dan nog wel verbieden? Eigenlijk is dat hetzelfde als zeggen dat je kinderen niet mogen blowen terwijl je zelf nog een trekje neemt van een toeter van een joint. Of vind je dit allemaal zeer overdreven en mag je kind het helemaal zelf weten?

De stelling

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw mening. Dus heb ik een stelling bedacht en hoor ik graag wat jouw mening hierover is. Zelf weet ik het namelijk totaal nog niet:

Stelling: ‘Ik voed mijn kind alcoholvrij op en leer mijn kind dat alcohol slecht is voor de gezondheid’

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!