vloerverwarming header
Lifestyle

De badjas, het ultieme zondagmiddag gevoel!

Japanners waren trendsetters in het dragen van de badjas als kledingstuk. Zij bedachten namelijk dik 1000 jaar geleden de kimono, de voorloper op onze huidige badjas. De kimono kon gedragen worden door zowel mannen als vrouwen en was maatloos. Tot op de dag van vandaag worden de kimono’s in Japan nog altijd gebruikt voor speciale evenementen. Hoogwaardigheidsbekleders in Europa namen de soepel vallende kledij over en al snel waren kerken, gerechtshoven en universiteiten gevuld met mannen in wapperende mantels, geïnspireerd op de kimono. De badjas als statussymbool was geboren.

drogisterij aanbieding bol

Product voor de elite

Een badjas dragen in huis? Daar dachten onze elitaire voorouders heel anders over. De badjas stond juist symbool voor intellect en een hoog inkomen. En daar pronkte men maar wat graag mee. Veel academici lieten zichzelf vol trots portretteren in een kamerjas. De stoffen van deze ruimvallende overjassen waren vaak felgekleurd en rijk geborduurd. Iets wat alleen de elite zich kon veroorloven. Juist op straat konden de rijken zich onderscheiden door het dragen van deze opvallende kamerjassen, gemaakt van zijde en velours.

Ook binnenshuis was de kamerjas een welkome aanvulling op de garderobe. In de tochtige huizen uit de achttiende eeuw, werd de kamerjas vaak over de kleding heen gedragen, tegen de kou.

Stoeipoezen en playboys

In de jaren vijftig wist Playboy gigant Hugh Hefner een heel andere draai aan de kamerjas te geven. Door zichzelf te laten fotograferen in een kamerjas en zijn stoeipoezen in een peignoir, kreeg de badjas ineens een heel sexy uitstraling. Een nieuwe trend werd gezet. En veel bekende artiesten zie je terug in videoclips, dansend in een badjas of peignoir.

Films als Moulin Rouge zetten de peignoir op de kaart door hun hoofdrolspelers de revue te laten passeren in de meest uiteenlopende niemendalletjes. Geen negligé was compleet zonder bijpassende peignoir. En dankzij acteur Jeff Bridges is het drinken van bier in je badjas, een ware culthit. In de film The Big Lebowski, is de heren badjas het favoriete kledingstuk van de hoofdrolspeler.

Voor ieder wat wils

Inmiddels zijn er veel verschillende varianten bedacht voor de traditionele kamerjas. De duster bijvoorbeeld. Vaak gemaakt van flanel of velours, om nachtkleding mee te bedekken. Een, eerder genoemde, peignoir kan een chique toevoeging zijn op je lingerie assortiment en is vaak gemaakt van zijde, kant of satijn. Het ultieme zondagmiddag gevoel creëer je natuurlijk in een behaaglijke badjas van lekkere dikke badstof. Check handdoeken-discounter voor een badstof badjas.

Ga je een dagje naar het wellness centrum? Wat dacht je van een badjas van wafeltjesstof? Of een hamam badjas die heel snel opdroogt? Er is voor iedereen wel een passende badjas te vinden. Tegenwoordig zijn er badjassen met knoopjes of zelfs met een rits, of met een capuchon, korte badjassen of juist lekkere lange. En zoek je nog een origineel cadeau? Dan kijk je gewoon eventjes bij handdoeken-discounter badstof badjas. Succes gegarandeerd!

vloer isoleren header
error: Inhoud is beschermd!