zonnepanelen header
Wonen

Een geruisloze ventilator voor warme zomeravonden

Ik ben hem nog lang niet vergeten, die heerlijke lange zomer van vorig jaar. Zodra ik beneden kwam ging de deur naar buiten open. Ontbijten op de veranda, Yinthe die heerlijk buiten speelt. In het zwembadje poedelen, languit in de zon. Lange zomeravonden op de veranda met een wijntje. Heerlijk. Voor mij kan de zomer niet lang genoeg duren. Het gegeven dat je gewoon zonder jas je huis kunt verlaten, lekker met je zonnebril op de fiets, ik word daar oprecht gelukkig van.

Nordvpn banner

En ja, met de klimaatverandering (wat natuurlijk helemaal niet positief is) hebben we wel kans op meer van zulke zomers, al zou je dat dit jaar helaas nog niet zeggen. Sinds ik niet meer in de horeca werk kan ik nog meer genieten van de zomer, want echt, horeca is hard werken, maar in de zomer? Niet te doen. In je werkkleding boven warme pannen, je kunt niet minder hard werken want alle gasten willen gewoon geholpen worden. Toen ik zwanger was van Yinthe vond ik het helemaal een crime. Maar sinds ik een fijne kantoorbaan heb geniet ik echt nog meer van de heerlijke warme zomermaanden.

Geruisloze ventilator waarmee je goed kunt slapen

Toch hebben die lange, warme zomeravonden ook een klein nadeel. Namelijk; hete nachten. Daar heb je geen last van als je lekker op de veranda zit, maar pas op het moment dat je naar boven loopt en de warmte je tegemoet komt. Je weet natuurlijk al lang dat je overdag beter de ramen dicht kunt laten zodat de warmte buiten blijft. En ’s avonds gooi je alles weer open zodat het nog enigszins afkoelt. Met als gevolg dat alle muggen gezellig binnen komen en je alsnog geen oog dicht doet.

Persoonlijk kan ik vrij goed tegen warmte, ik lig ook gewoon onder een dekbed, steek af en toe een been naar buiten en blijf gewoon stil liggen. Maar niet iedereen heeft het zo gemakkelijk als ik. Bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, als je een chronische ziekte hebt of een dagje ouder wordt. Of gewoon omdat je niet van hitte houdt, of een niet al te best geïsoleerd huis hebt. Gelukkig leven we in 2019 en zijn er genoeg middelen waarmee je voorkomt dat je slaap tekort komt; een geruisloze ventilator.

geruisloze plafond ventilator

De beste ventilators van 2019

Vroeger, in mijn ouderlijk huis sliep ik in een slaapkamer met schuine kanten. Waar de warmte dus enorm bleef hangen. Van mijn ouders kreeg ik een ventilator. Maar van geruisloos hadden ze 15 jaar geleden nog niet gehoord. Niet alleen de ‘wieken’ draaiden rondjes, maar hij draaide ook nog eens om zijn as. Met als gevolg dat dat ding klapperde als een gek. Aangezien ik al gek word van de secondewijzer van de klok was dit dus geen succes. Ik zette hem aan voor ik ging slapen, en als ik in bed kroop zette ik hem uit en nam ik genoegen met de hitte. Al had ik daar als puber ook al weinig last van.

Maar net zoals het klimaat en de zomers veranderen, ontwikkelen de ventilators natuurlijk vrolijk mee. Tegenwoordig heb je geen last meer van klapperende wieken, maar wel het gemak van koelte.
Geruisloze ventilators zijn er in alle soorten en maten. Hangend, staand of tafelmodel. Ze zijn verkrijgbaar in zulke moderne vormen zodat het bijna een kunstwerk is. Ook qua kleuren kun je alle kanten op, neutraal wit, zwart of grijs. Maar ook knalgeel of houtkleur. Het is dus echt geen lelijke sta in de weg meer die je elke morgen weer snel ergens in een kast verstopt om je kamer weer toonbaar te maken. Je kunt ze echt laten integreren in je interieur.

Niet alleen voor in de slaapkamer

Het is heerlijk om koel te kunnen slapen, maar ook voor overdag zijn deze ventilators natuurlijk een uitkomst. Voor in je woonkamer, of op kantoor als je geen airco hebt. De prijzen variëren van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Voor iedereen is er dus wel een te vinden, op internet zie je er genoeg. Ideaal natuurlijk, lekker lui op de bank voor een ventilator shoppen, de reviews lezen en weten dat dit de laatste nacht is die je zwetend doorbrengt.

hovenier header
error: Inhoud is beschermd!