Sinds een paar jaar moet je voor verhuur of verkoop een energielabel voor jouw bedrijfspand aanvragen. Op deze manier kan je de energiezuinigheid vergelijken van gebouwen met dezelfde functie. Heb je een A klasse energielabel dan ben je erg energiezuinig bezig. Maar heb je een label met een letter verderop uit het alfabet, dan ben je minder zuinig bezig en zal je het energielabel van je bedrijfspand moeten verbeteren. Op deze manier worden bedrijven zich bewust van duurzaamheid en kunnen zij zich zo makkelijker aanpassen aan de milieuwetten.
Hoe wordt een energielabel bepaald?
Een gediplomeerd energie adviseur zal het energielabel toekennen. Hij kijkt naar alle technische details en bezoekt de locatie. Deze technische details zijn te controleren aan de hand van een bepaalde methode die ervoor zorgt dat het gebouw is in te delen in verschillende energiesectoren. Zo kijkt hij naar bouwtekeningen, installatieschema’s en regelprincipes.
Kan de adviseur iets niet met zekerheid beslissen? Dan gaat hij uit van de oude en eerder gedane aannames.
Wat zijn de voordelen van een beter energielabel?
Als je een goed energielabel hebt, kan je er vanuit gaan dat jouw gebouw voor vastgoedeigenaren veel interessanter is. Vaak worden deze panden hoger getaxeerd en dus voor meer geld verkocht.
Daarnaast is het ook goed om je bewust te zijn van duurzaamheid, zo zou je kunnen investeren in goede isolatie, zonnepanelen of energiezuinige verlichting. Je zou dus kunnen stellen dat je met een goede investering uiteindelijk veel geld bespaart op je energierekening. Je hebt minder energie kosten en het gebouw brengt bij verkoop uiteindelijk meer op.
Waarom zou je zelf je energielabel laten controleren?
Panden die niet in gebruik zijn, hebben in principe geen energielabel nodig, maar het kan wel handig zijn om vast een label aan te vragen. Dit zal je namelijk inzicht geven in de energiezuinigheid van het bedrijf en je weet zo snel welke investeringen je misschien moet doen. Je kunt zo al eerder besparen op energiekosten en het pand is meteen gebruiksklaar.
Daarnaast is het vanaf 2023 verplicht om een energielabel van maximaal C te hebben, waardoor men wellicht wat meer aanpassingen gedaan moet doen dan verwacht. Via EnergielabelOffertes.nl kan je verschillende offertes voor een geldig energielabel met elkaar vergelijken.
Heb je al eerder een energielabel aangevraagd? Dan weet je al meteen waar je aan toe bent en waar je allemaal rekening mee moet houden. Kortom een energielabel heb je toch nodig, dus waarom zou je er niet voor zorgen dat deze erg goed is.
Lees ook: Wat kosten zonnepanelen tegenwoordig?