alarmsysteem header
Nieuws

Hoeveel griepdoden per jaar in Nederland?

Nu we midden in de Corona-crisis zitten en dagelijks horen hoeveel mensen zijn overleden en besmet zijn geraakt, zijn velen op zoek naar vergelijkingsmateriaal. Hoeveel griepdoden per jaar in Nederland is dan ook een veel gezochte zoekterm in Google. Veel mensen, zeker in het begin, vergelijken het Corona-virus met de griepgolf. Maar wat is griep? En weet je dat je zelf ook kunt overlijden aan griep? Ik ben op zoek gegaan naar de antwoorden op bijvoorbeeld de vraag hoeveel griepdoden in Nederland er per jaar zijn.

Nordvpn banner

Waardoor ontstaat griep?

Bij mijn vorige werkgever moest ik verplicht een griepprik halen. Hij vertelde dat vol trots tijdens mijn sollicitatiegesprek, dat het percentage van ziekteverzuim binnen zijn bedrijf erg laag was en hij dat graag zo wilde houden. Leuk, dat ik in een van de eerste weken een mega buikgriep kreeg waarmee ik 4 dagen in bed lag. En waarin hij eiste dat ik naar de dokter ging, maar dat terzijde.

We hebben het over de griep. Griep is een ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Dit is een virus dat de luchtwegen infecteert. Het fenomeen ‘griep’ wordt vaak verkeerd gebruikt. Mensen vinden al gauw dat ze griep hebben, terwijl ze in feite gewoon last hebben van een fikse verkoudheid.

gezondheid bol banner

Hoeveel griepdoden per jaar in Nederland?

Heel veel mensen krijgen in een jaar griep, echt heel veel. Wereldwijd krijgt zo’n 5 tot 10% van de mensen griep, bij kinderen zelfs 20 tot 30%! Het is niet voor niks dat van jonge kinderen gezegd wordt dat ze zo’n 12 keer per jaar verkouden zijn. Toch is er bij de meerderheid van deze griepslachtoffers eigenlijk niets aan de hand. Ze zieken uit en zijn na een week weer de oude.

In Nederland krijgen ongeveer 820.000 mensen per jaar griep. Als er een griepepidemie is, zoals vorig jaar, overlijden aan griep tussen de 250 en 2000 personen in ons land. Dat is heel veel, aan een doodgewoon griepje, vergelijk dat met het aantal Corona doden! Bijna alle slachtoffers die overlijden aan griep zitten in de risicogroepen. Dit zijn bijvoorbeeld de ouderen (90% van de sterfgevallen is 65 jaar of ouder).
risicogroepen griep

Andere risicogroepen voor de griep zijn:

  • Mensen met een chronische aandoening, zoals astma, COPD, longemfyseem, diabetes, leverpatiënten of nierfalen.
  • Mensen met hartproblemen, zoals hartritmestoornissen, of mensen die een hartinfarct hebben gehad.
  • Ook mensen bij wie de milt is verwijderd.
  • Als je hiv hebt.
  • Mensen die een beenmergtransplantatie hebben ondergaan.
  • Of mensen met een verminderde afweer, door bijvoorbeeld kanker, chemo of bestralingen.
gezondheid bol banner

Wat kan je doen om griep te voorkomen?

Behalve zorgen dat je in een goede conditie bent, door gezond te eten en veel te bewegen is hygiëne erg belangrijk. Met onderstaande tips kan je ervoor proberen te zorgen de griep buiten de deur te houden.

  • Was regelmatig je handen met water en zeep (en denk ook aan de deurklinken, telefoons en afstandsbedieningen!)
  • Raak zo min mogelijk je neus, ogen en mond aan.
  • Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig en gooi ze daarna direct weg.
  • Hoest en nies in je elleboog in plaats van in je hand.
  • Ventileer je woning goed.

Voor gezonde mensen is het dus ‘niet erg’ om griep te krijgen. Ja, het is vervelend. Maar na een tijdje uitzieken ben je zo weer het mannetje, of vrouwtje. Het gevaar van een griepgolf zit hem in de mensen die je kan besmetten en die een verminderde afweer hebben. Zoals nu het geval is met het Covid-19 virus oftewel het Corona virus.
kan je griep voorkomen

Griepprik

Als je in bepaalde sectoren werkt (of een overijverige werkgever hebt) kan er van je verlangd worden dat je de griepprik haalt. Maar ook mensen uit de risicogroepen worden hier vaak voor opgeroepen. Het is een vaccinatie tegen het influenzavirus. Van de vaccinatie word je niet ziek, maar je lichaam maakt in twee weken tijd antistoffen aan.

De griepprik werkt wel echt, en ook als je geen reden hebt om hem te gaan halen kan je hem bij je huisarts aanvragen. Je moet hem dan waarschijnlijk wel zelf betalen.
Ben je nou eigenlijk nooit ziek, dan heeft het weinig zin om de prik te halen. En als je niet in de risicogroep valt heb je ook weinig kans om bij het aantal griepdoden per jaar dat valt in Nederland te behoren, gelukkig. Wat je wel kan doen is verspreiding van de griep voorkomen.

Kan de griep net zo dodelijk worden als Corona virus?

Men denkt dat het niet een vraag is van ‘of’ maar ‘wanneer’ er een griepvirus komt dat net zoveel doden gaat veroorzaken als het griepvirus van 1918. Toen waren 500 miljoen mensen besmet met het virus en overleden er naar schatting 100 miljoen wereldwijd (bron Wikipedia). Echter toen waren er geen langeafstandsvluchten zoals we die nu kennen. Men verwacht dat het dodental tegenwoordig nog veel hoger zal zijn als we nu niets leren van de Corona epidemie. men is dus naarstig op zoek naar een vaccin tegen het griepvirus wat mensen inent tegen alle mutaties van het virus. (Pandemedic Netflix)

nordvpn banner2
error: Inhoud is beschermd!