woning isoleren header
Nieuws

Wie verdient er aan de luchtvaart in Nederland?

Sinds de overheid heeft aangekondigd dat KLM 2 tot 4 miljard aan staatssteun krijgt, in de vorm van een garantie voor bankleningen en deels een directe lening, schroomt een groot deel van de Nederlandse bevolking niet om haar ongezouten mening te geven over deze hulp aan onze nationale trots. Met name de media doet veel aan stemmingmakerij en richt haar pijlen op de piloten met titels als “Piloten: Hete zomer op komst bij KLM” en “KLM faciliteert belastingontwijking piloten”.
Onlangs zagen we op Facebook een bericht voorbij komen wat de spijker op zijn kop slaat en dieper ingaat op hoe het nu werkelijk zit. Want wie verdient er nu aan de luchtvaart in Nederland?

algemeen banner bol.com

Wie verdient er aan de luchtvaart?

De staat, via Schiphol. Schiphol is geprivatiseerd, maar in handen van de staat. Door de en-route heffing voor vliegen boven/door het Nederlandse luchtruim, landingsgelden, luchthavenbelasting, verkoop op Schipholplaza, parkeergelden, en inkomstenbelasting van de werknemers. De staat verdient in een gemiddeld jaar ruim 20 keer zoveel aan elke passagier dan de KLM. Dus die steun met de NOW regeling en het garant staan voor leningen (Ja het zijn leningen! Dus het geld moet ooit worden terug betaald!) steunt de KLM, maar indirect vooral de staat, onszelf, de Nederlandse samenleving.

De KLM heeft in 2019, wat het record jaar was, 29 euro winst gemaakt per passagier. Dat was het record jaar, gemiddeld over de jaren heen is het ongeveer 5 euro.
In de media wordt geschreeuwd dat de noodsteun niet naar de aandeelhouders mag gaan, die mensen hoeven zich geen zorgen te maken, KLM betaalt al jaren geen dividend uit, dus dat zal ook nu zeker niet gebeuren, de laatste keer was in 2006.

Commotie over de bonus van Pieter Elbers

Deze man, geliefd door zijn personeel, verdient iets meer dan 5 ton. Een riant salaris, maar voor een CEO toch best wel gematigd. En dat siert hem! Veel CEO’s van vergelijkbare bedrijven krijgen het 10-voudige of meer. Daarnaast krijgt hij een maximale bonus van 75% van zijn jaarsalaris. Die heeft hij alleen nog NOOIT gehad!

Waarom niet?
Omdat hij de Nederlandse belangen, en de belangen van het KLM personeel beschermt, en dat wordt in Frankrijk niet altijd gewaardeerd. Hij had ook kunnen overstappen naar een airline in het Midden-Oosten en daar het veelvoudige verdienen. Maar hij kiest voor KLM en het personeel.
Dus om hem te betichten van graaigedrag is echt volledig misplaatst, en wordt misbruikt door schreeuwers in de Tweede Kamer als Klaver, die het zo verdraaien alsof Elbers een hogere bonus zou claimen.

Maar het was alleen een ‘hamerstuk’ dat ging over het bonus plafond, om gelijk te trekken met Air France, en niet over de bonus die hij ook echt krijgt, want dit jaar krijgt geen enkele KLM’er een bonus!
schiphol staatsteun klm

En dan het mileu, de vliegtax en belasting op kerosine

Natuurlijk is het raar om voor een paar euro naar Barcelona te kunnen vliegen. Maar luchtvaart is per definitie een internationale business. We hebben dat ooit geprobeerd aan te pakken met die vliegtax. Toen reden alle Nederlanders de grens over, naar Weeze en naar België om vanaf daar te gaan vliegen.

Hoe is dat milieu vriendelijker?
Dus zoiets moet internationaal worden geregeld, anders werkt het niet. Dan worden de Nederlandse airlines getroffen, en komen de andere airlines die op hun thuishaven hebben getankt hier de passagiers halen en lachen zich helemaal verrot.

De gemiddelde Nederlander praat met zijn gevoel en handelt naar zijn portemonnee.

Hij is verontwaardigd over kinderarbeid, klimaat verandering, maar shopt lekker kleren uit Bangladesh en vliegt liever met Ryanair of Emirates omdat het lekker goedkoop is. En dat Emirates Indiërs en Filipino’s voor een paar dollar per dag laat schoonmaken wordt dan snel even vergeten.

Nederlandse luchtvaart minimaliseren?

We kunnen ervoor kiezen om de Nederlandse luchtvaart sector te minimaliseren. Maar be careful what you wish for!
Je kan je inderdaad afvragen of het nodig is al die overstappende passagiers op Schiphol. Maar dat is wel het economische model van KLM. Met alleen die paar Nederlanders kan KLM niet het huidige netwerk en aantal bestemmingen onderhouden.
Stel dat we daarmee zouden stoppen.

Dan zullen er een paar routes overblijven, en zullen een paar andere airlines in het gat springen, maar alleen op enkele lucratieve routes.

KLM de groenste airline!

KLM is al jaren op rij de ‘groenste’ airline, uiteraard is vliegen inherent niet groen, maar in zijn soort dus wel de ‘schoonste’. Nederland zal minder goed bereikbaar zijn. En mensen zullen ergens anders overstappen in plaats van op Schiphol. Het milieu is daar niks mee opgeschoten. Maar het brengt wel enorme schade toe aan de economie. Volgens de één heel veel, en volgens de ander valt dat wel mee. En dat hangt natuurlijk af van welke bedrijven je nog meerekent als toeleveranciers.

Dus minder vliegen, het kan, maar dan wel internationaal geregeld. Daarnaast is de mensheid nog nooit beter geworden van stilstand en achteruitgang. Maar wel van investeren in, en onderzoeken van nieuwe mogelijkheden.
Stop niet met het oude voordat je iets nieuws hebt dat werkt. De huidige Boeing 787 verbruikt de helft van de eerste generatie 747, en is ook veel stiller. Wie weet vliegen we ooit op olie gemaakt uit algen.

vloer isoleren header
error: Inhoud is beschermd!