hovenier header
Wonen

Hoeveel kost een starterswoning?

Het is nog steeds een gekkenhuis op de woningmarkt. De prijzen van de woningen zijn gestegen en de hypotheekrentes zijn laag. Er wordt geboden boven de vraagprijs en woningen zijn soms al verkocht voor het te koop bord in de tuin staat. Hoe zit dat nou als je een starter bent. Wat moet je weten als je je eerste huis wilt gaan kopen? Hoeveel kost een starterswoning? Ik neem je vandaag mee in de materie van hypotheken, startersleningen en het kopen van je eerste huis.

drogisterij aanbieding bol

Wat is een starterswoning precies?

Een starterswoning is een koopwoning die bereikbaar is voor mensen die nog niet eerder een koopwoning hebben gehad. Zij starten dus op de woningmarkt en moeten op zoek naar hun eerste hypotheek. Omdat het de eerste koopwoning is hebben ze geen overwaarde van een vorig huis en moet de woning dus met alleen salaris en spaargeld kunnen worden bekostigd.

Om een eerste woning te kunnen kopen kan in sommige gevallen gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld een Starterslening of andere hulpmiddelen om starters op de woningmarkt te helpen. Een Starterslening overbrugt het verschil tussen de koopsom inclusief kosten koper en het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Hoeveel kost een starterswoning?

Maar hoeveel kost nou een starterswoning? Dat hangt heel erg af van de regio waar je woont. In de randstad liggen de woningprijzen veel hoger dan in het Oosten van het land. Waardoor het als starter in de randstad bijna onmogelijk is om een betaalbaar huis te vinden.

Met de lage rentestand op dit moment is het voordelig om een hypotheek af te sluiten, maar de prijsstijging van de woningen maakt het er alsnog niet gemakkelijker op. De maximale koopsom van een starterswoning moet gelijk zijn aan de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Inclusief verwervingskosten op basis van de NHG mag de koopsom maximaal €310.000,- bedragen. De gemiddelde prijs van een starterswoning is €193.000,-.
waarom zijn starterswoningen duurder geworden

Waarom zijn juist starterswoningen zoveel duurder geworden?

Maar waarom zijn de woningen zo duur geworden? Er is een krapte op de huizenmarkt. Met andere woorden, er zijn huizen te weinig. Begin 2018 was er een tekort van 205.000 huizen in Nederland. Daarbij zijn koopwoningen duurder dan ooit. Ook sociale huurwoningen zijn duur en er zijn jarenlange wachtlijsten.

Daarom kopen de grote jongens huizen op in de steden en verhuren deze. Als je dan al een starterswoning hebt gevonden moet je deze eerst nog zien te bekostigen. De regels voor het krijgen van een hypotheek zijn steeds strenger geworden. Je hebt spaargeld nodig voor het kopen van een woning. Behoorlijk veel spaargeld ook. ‘Vroeger’ kon je meer hypotheek krijgen dan het bedrag dat de woning waard was. Mensen kochten een auto, gingen op vakantie en hielden nog wat geld over. Dat is tegenwoordig wel andere koek. De kosten koper, makelaarskosten, het taxeren, de notaris en veel andere dingen die erbij komen kijken zijn voor jezelf.

gadgets banner bol.com

Daarbij moet je toch al gauw denken aan minstens €10.000,-. Tel daarbij op dat verhuizen altijd geld kost, je kunt bijna nooit zo instappen. Er moeten muren geverfd, vloeren gelegd, gordijnen opgehangen. Ook dat moet betaald worden. En als je al een huurwoning hebt heb je misschien ook nog te maken met dubbele woonlasten de eerste maand. Door die strenge regels is het moeilijk om een hypotheek te krijgen.
Afgestudeerden krijgen vaak kortdurende of flexcontracten, banken vinden het risico vaak te groot om dan een hypotheek te verstrekken. Ook het hebben van een studieschuld weegt voor banken zwaar mee bij het verstrekken van een hypotheek.
maastricht kan je goedkoop starterswoning kopen

Waar kan je nog een betaalbare starterswoning kopen?

Een rondje Funda wees mij op de verschillen. Voor €150.000,- koop je in Franeker (FR) een vrijstaande woning met een woonoppervlakte van 100m2 en 6 kamers. Als je naar de grote steden in de randstad gaat kijken wordt het echt een ander verhaal. Het goedkoopste huis dat in Amsterdam te koop staat kost 2 ton. Daarvoor heb je 3 kamers en 60m2 woonoppervlakte!
In Utrecht kan het nog gekker, daar heb je voor hetzelfde geld 2 kamers en de helft minder aan afmetingen. Rotterdam vraagt minstens €225.000,- voor 65m2. Als je zuidelijker gaat kijken wordt het weer een stuk betaalbaarder.
In Maastricht vond ik een ruime tussenwoning, met 5 kamers, 110m2 woonoppervlakte voor €219.000,-. Het is dus qua prijzen echt heel afhankelijk van waar in het land je zit om te bepalen hoeveel kost een starterswoning.

Op de vraag wat een starterswoning kost is dus niet echt een eenduidig antwoord te geven. Wil je binnenkort je eerste huis gaan kopen? Laat je dan goed informeren over startersleningen en of er in jouw buurt starterswoningen te koop zijn. En zorg dat er wat spaargeld op de bank staat, zonder dat ben je echt nergens op dit moment.

woning isoleren header
error: Inhoud is beschermd!