hovenier header
Wonen

Schemerlamp: nostalgisch én industrieel

Interieur is smaakgevoelig. De een houdt van een industriële inrichting, terwijl de andere woonkamer rechtstreekse verwijzingen naar oma’s huiskamer heeft. Het grappige is dat werkelijk alles kan en ook alles met elkaar te combineren is. Dus in jouw industriële woonkamer een schemerlamp ophangen of neerzetten? Het kan! En in die schemerlamp hoort natuurlijk een oerdegelijke gloeilamp

algemeen banner bol.com

Gloeilamp die gezien mag worden

Schemerlampen zijn sowieso terug van weggeweest. Is het niet gewoon als staande lamp met een stoffen kap, dan is het wel als industriële hanglamp. Dat oma’s lamp industrieel is, daar heb je misschien wat visualisatie voor nodig. Bedenk je de lamp die vroeger boven de tafel hing, maar dan zonder die stoffen kap. Alleen het frame, met daarin een prachtige (gloei)lamp. Want dat is nu hartstikke hip, dat de gloeilamp gezien mag worden!

Schemeren of lezen

De gloeilamp, jarenlang het ondergeschoven kindje, is er in allerlei vormen en maten. Niet voor niets showen we hem nu graag. Of je een peer, een kaars, al dan niet met gebogen punt, of de gewone ronde kogel in je schemerlamp zet, het verandert direct de uitstraling. Gloeilampen heb je in allerlei wattages, waardoor je een geschikte lamp hebt voor een schemerig hoekje, maar ook een voor in de leeslamp.

Waarom zou je geen (gloei)lamp hebben waar iedereen over praat?

Lampen maken de sfeer

Onderschat nooit het effect van goede verlichting. Een mooie lamp is de finishing touch van je styling. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua ‘gloei’. Lampen heb je in verschillende lichtkleuren. Van warm tot koel wit en omdat de gloeilamp goed te dimmen is, van zacht tot fel. En zo heb je met gloeilampen altijd de juiste sfeer te pakken.

Veel mensen vervangen de gloeilamp door een ledlamp maar missen dan het kenmerkende licht van de gloeilamp. De ledlamp is dan misschien energiezuinig maar de meeste ledlampen geven nog steeds een kil licht, tenzij je kiest voor de duurdere variant. Daarom is het nog steeds lastig om met ledverlichting dezelfde sfeer te creëren als met een ouderwetse schemerlamp met gloeilamp.

Verrassen met de schemerlamp

Een schemerlamp is een lamp met zacht licht, volgens de encyclopedie. Een schemerlamp mag dan per definitie geschikt zijn voor de wat schemerige verlichting, de industriële variant kan je voor verrassingen laten staan. En dat maakt dat het industriële effect nóg groter is.

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!