zonnepanelen header
Wonen

Na hoeveel jaar moet je een matras vervangen?

Onlangs hebben wij een topper gekocht voor op ons bed. Het ligt heerlijk en we hebben echt het gevoel dat we een spiksplinternieuw hotelbed hebben. Maar hoe zit dat met matrassen? Hebben ze een bepaalde houdbaarheid? En als je hem gaat vervangen, waar let je dan op bij de aanschaf van een nieuwe? Ik zocht voor je uit wanneer en waarom je een matras vervangen moet.

algemeen banner bol.com

Waarom moet je een matras vervangen?

Een goede nachtrust is van levensbelang. Helaas heb je niet je complete nachtrust zelf in de hand. Stoorzenders zoals bijvoorbeeld kleine kinderen, lawaai van buiten of lichamelijke ongemakken zijn niet altijd op te lossen. Maar wat je wel zelf in de hand hebt is je bed, en dan vooral het matras.

Kenmerken waaruit blijkt dat je matras toe is aan vervanging:

 • Als je merkt dat je ’s ochtends wakker wordt met een zere nek, rug of schouders kan het tijd zijn om je matras te vervangen. Zeker als dit klachten zijn waar je overdag geen last van hebt.
  Ik werd ’s nachts meerdere keren wakker met pijn tussen mijn schouderbladen. Sinds wij een nieuwe topper hebben is die pijn weg.

  Kortom: als je merkt dat je steeds slechter slaapt (zonder aanwijsbare redenen).

 • Er vormt zich een kuil in het matras. Normaal gesproken veert een matras weer terug als er op geslapen is. Als dit niet meer het geval is heeft de matras zijn veerkracht verloren en kan het tijd worden voor een nieuwe.
 • Het matras wordt vies. Om een matras zit natuurlijk altijd een matrasbeschermer, een molton en beddengoed.

  Maar toch kan het matras in de loop van de jaren vies worden. Vlekken door ongelukjes, maar ook gewoon door algemeen gebruik kunnen ontstaan. Dit is normaal, tijdens de slaap transpireren we en dat vocht komt uiteindelijk toch gedeeltelijk terecht in het matras.

Na hoeveel jaar moet je een matras vervangen?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Er zijn matras fabrikanten die zeggen dat een matras na 10 jaar aan vervanging toe is. Uit verschillende onderzoeken zijn uiteraard verschillende uitkomsten gekomen. Het ene onderzoek zegt dat het na 5 jaar tijd wordt voor een nieuwe, het andere vindt 7 jaar goed.

Logischerwijs ligt dit ook aan de kwaliteit van het matras. Ze zijn er immers in veel soorten, maten en prijsklassen. Maar de belangrijkste maatstaf is toch echt je eigen gevoel en vooral nachtrust. Krijg je klachten? Slaap je slecht? Dan wordt het tijd voor een nieuwe.

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw matras?

Ben je er over uit dat er een nieuw matras moet komen? Dan volgt de volgende uitdaging: wat voor matras moet je hebben? Er zijn zo veel verschillende soorten op de markt dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

Gelukkig zijn er een paar punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuw matras.

 • Lees je eerst in

  Zoek uit welke soorten matrassen er bestaan en welke bij jou zou kunnen passen. Kijk ook naar wat voor bed je hebt, wil je alleen een nieuw matras? Of een compleet nieuw bed? En het matras, wordt dat een tweepersoonsvariant? Of wil je twee afzonderlijke omdat je allebei andere wensen hebt? Op websites van matras fabrikanten is het vaak mogelijk een soort test te doen om te kijken wat bij je past.

 • Ga testen!

  Minstens 10 minuten, en zorg ervoor dat je geen schoenen en los zittende kleding aan hebt. Neem ook je eigen kussen mee. Dat testen doe je het beste op de volgende manier: liggend op je rug. Kijk of je je hand onder je onderrug kunt steken. Gaat dit te gemakkelijk? Dan biedt het matras te weinig steun aan de onderrug.

 • Ga thuis testen, als het mogelijk is

  Bij verschillende matrasaanbieders is het mogelijk een matras op proef te kopen, zo kan je hem eerst rustig thuis testen. In 10 minuten bepalen of een matras echt geschikt is is per slot van rekening niet zo gemakkelijk.
  Let bij deze mogelijkheid wel altijd goed op de voorwaarden.

 • Houding

  De beste manier van liggen is als uw matras en uw kussen uw nek en uw rug in een rechte lijn houden.

Het vinden van een nieuw matras is dus nog best even een uitdaging. Maar het is ook niet onbelangrijk, want nieuwe matrassen zijn best prijzig. Aan de andere kant gaan ze ook jaren mee en is het belangrijk voor je nachtrust en je lichamelijke gezondheid. Veel mensen zijn te laat met hun matras vervangen, en komen daar pas achter als ze een nieuwe hebben gekocht.

vloer isoleren header
error: Inhoud is beschermd!