zonnepanelen header
Financieel

De dure postzegel en de toekomst van betrouwbare postbezorging

De huidige prijs voor een postzegel voor het versturen van post met een gewicht minder dan 20 gram binnen Nederland is €0,87. Best wel duur en per 1 januari 2020 wordt een prijs van rond de €0,91 verwacht. In Nederland hebben we een betrouwbare postbezorging en daar hangt dus een prijskaartje aan. PostNL heeft namelijk al enkele jaren te maken met een krimpende postmarkt want het aantal verstuurde brieven neemt al jaren af. Ook in het derde kwartaal van 2019 daalde het postvolume weer met ruim tien procent.

drogisterij aanbieding bol

Betrouwbare postbezorging

Post.nl heeft in Nederland met de overname van Sandd een aandeel van 95 procent als postbezorger in Nederland. Een bijna monopolie positie in het bezorgen van losse brieven en pakketten, aangetekende post en partijenpost.
We hebben in Nederland een betrouwbare postbezorging want ruim 95% van de consumentenpost wordt op tijd bezorgd. Bij de zakelijke post ligt dit nog iets hoger namelijk 98%.
En 99,8% van alle post wordt bezorgd op het juiste adres. Het gaat dan om zo’n 8 miljoen poststukken per dag die worden bezorgd bij 8 miljoen verschillende huishoudens. De toekomst ziet er minder rooskleurig uit. In 2025 versturen we naar verwachting nog maar de helft van de post van nu. Pakketten blijven wel onverminderd populair, dankzij het succes van webwinkels. Pakketjes en aangetekende brieven gaan naar verwachting verdubbelen in volume.

Enveloppe

Brieven en kaartjes op papier versturen wordt dus minder vanwege alternatieven die sneller zijn en goedkoper. Dit betreft dan ook de enveloppen. Een enveloppe is immers de verpakking van een brief.

Toch kan de zakelijke markt nog niet zonder de post. Bepaalde getekende documenten, aangetekende stukken en andere zakelijke post wordt nog steeds in partijen verzonden. Het levert voor een bedrijf ook gratis reclame op met een bedrukte enveloppe met logo. Envelop bedrukken gebeurt dan ook in grote oplagen. Denk aan de blauwe belastingenveloppe of de enveloppen van de banken ofschoon die door het digitaal bankieren steeds minder papieren afschriften verzenden.

Toch blijft de persoonlijke brief een uniek documentje. Het bezorgt een ander gevoel als het ontvangen van een e-mail of whatsapp bericht. Dit geldt met name voor Kerst- en Nieuwjaarskaarten. Gelukkig heeft post.nl nog steeds de decemberzegel. Die kost €0,82; €0,05 minder dan de reguliere postzegel maar die feestmaand zegels moeten wel per velletje van tien stuks gekocht worden.

vloer laten leggen header
error: Inhoud is beschermd!