alarmsysteem header
Tech

Hoe lang gaat een e-bike accu mee?

Je ziet ze steeds meer op de weg, elektrische fietsen. En er rijden al lang niet meer alleen oudere mensen op. De e-bike is hip, snel en je bent gezond bezig. Helemaal van nu dus. Steeds meer scholieren rijden ook al op een e-bike, zo zijn ze soms nog sneller op school dan wanneer ze eerst op de bus moeten wachten. Zeker op het platteland, waar de afstanden groter zijn en het openbaar vervoer minder aanwezig zie je veel jeugd op elektrische fietsen. Ook het feit dat brommer rijden een rijbewijs vergt speelt hier waarschijnlijk in mee. Behalve jeugd zijn er ook speciale elektrische mamafietsen, en zelfs elektrische bakfietsen! Maar, hoe lang kan je fietsen voordat de accu leeg is, met andere woorden ‘hoe lang gaat een e-bike accu mee‘? Vandaag neem ik je mee in de wereld van de e-bikes.

drogisterij aanbieding bol

Waarom gaat de accu van een e-bike vaak snel leeg?

Naarmate accu’s ouder worden gaan ze sneller leeg. Vergelijk het maar met je mobiele telefoon. De eerste paar maanden doe je dagen met je batterij, zonder dat je hoeft op te laden. Maar gaandeweg worden de tijden tussen het opladen steeds korter, tot je telefoon elke dag, of misschien wel 2x per dag aan de lader moet. En je beseft dat het tijd wordt voor een nieuwe.

Met de accu van een e-bike gaat dat net zo. De levensduur van een accu is gemiddeld 3 tot 6 jaar. Uiteraard is dit afhankelijk van veel verschillende factoren. Zelfs wanneer je bij de fietsenwinkel een nieuwe accu koopt is deze al niet meer voor de volle 100% goed. Terwijl de accu in het magazijn lag is de levensduur al verkort. Hoe kouder, hoe beter. Onderzoek heeft uitgewezen dat een accu die maar voor 40% is opgeladen in levensduur minder hard achteruit gaat dan een volledig opgeladen accu. Dit wetende is het dus verstandig om, als je je accu een tijdje niet gaat gebruiken, deze niet volledig op te laden.

Hoe lang een een e-bike accu mee?

Een accu gaat dus gemiddeld 3 tot 6 jaar mee. Maar hoeveel kilometer kan je er nu mee fietsen? Dat is afhankelijk van een heleboel factoren, denk bijvoorbeeld aan je gewicht, de wind, het landschap. Als je veel heuvels op moet heb je meer ondersteuning nodig en is je accu sneller leeg. Uit onderzoeken is gebleken dat je gemiddeld met 100 wattuur vermogen zo’n 12 a 14 kilometer kunt fietsen. Bij aanschaf van een elektrische fiets kan meestal gekozen worden tussen accu’s van 300wh (wattuur) tot 600wh. Hier zou je dus tussen de 36 en 84km mee moeten kunnen fietsen voor de accu weer opgeladen moet worden.

Wat zijn de kosten voor het vervangen van een elektrische fiets accu?

Als de accu van je fiets na een jaar of 4 versleten is wil dat natuurlijk niet zeggen dat de hele fiets al aan vervanging toe is. Er zijn veel losse accu’s te koop om je fiets de straat weer op te krijgen. Wat zo’n accu kost is heel verschillend. Heb je niet te veel eisen en is een accu van 300wh voldoende? Dan heb je keus vanaf €299,-. Maar er zijn ook accu’s van 600wh die richting de €1000,- gaan.
tips levensduur e-bike accu verlengen

Hoe kan je de levensduur van een e-bike accu verlengen?

Er zijn een paar trucjes om de accu van je elektrische fiets een langere levensduur te geven.

  • Als je de fiets niet weg zet met een lege accu en de fiets regelmatig gebruikt zal de accu langer mee gaan.
  • Zorg er voor dat de accu nooit helemaal leeg raakt. Probeer de accu dus op te laden voor de motorondersteuning uitvalt.
  • Bewaar je fiets op een plek waar het in de zomer niet te heet wordt en in de winter niet te koud.
  • Laat de accu nooit op in de vrieskou. Bij aanschaf van een elektrische fiets kun je er voor kiezen een fiets met afneembare accu te kopen. Deze kun loskoppelen van de fiets en dus binnen opladen.
  • Als je de fiets langere tijd niet gebruikt kun je de accu (of de hele fiets, als de accu niet afneembaar is) het beste op kamertemperatuur bewaren. Probeer de fiets eerst half leeg te rijden voor je hem langere tijd stil laat staan. Een accu die 40% is opgeladen gaat immers langer mee.
  • Als je met hard opgepompte banden rijd gaat de e-bike accu langer mee, je verminderd de weerstand.
  • Kies de juiste versnelling, zodat je zelf optimaal energie levert.

Als je op zoek gaat naar een geschikte e-bike, met accu die bij je past zijn er op internet genoeg tools te vinden. Hier kan je bijvoorbeeld je gewicht invullen, hoe hard je gemiddeld fietst, door welk landschap. Door uit te rekenen hoeveel kilometer je gemiddeld fietst kun je bepalen welk soort accu voor jou de beste is. Ook kun je hele fietsen op internet bestellen, daar hoef je niet eens meer de deur voor uit.

vloer isoleren header
error: Inhoud is beschermd!