In Nederland wordt door het bedrijfsleven per jaar meer dan een miljard kilo bedrijfsafval geproduceerd. Dit klinkt als veel, maar de meeste mensen beseffen niet wat er allemaal precies onder bedrijfsafval valt. In dit artikel zal ik bespreken welke soorten bedrijfsafval er zijn en hoe je dit het best kan verwerken. Zo zijn er bijvoorbeeld richtlijnen met betrekking tot het scheiden ervan. Bovendien is het interessant om de cijfers van verschillende sectoren eens te bekijken.
De soorten bedrijfsafval
Voor we het over de rolcontainer gaan hebben, zullen we eerst de soorten onderscheiden. Het is eigenlijk een mengvorm van papier, kunststof, verpakkingsmateriaal, hout, glas en schadelijk of gevaarlijk afval. Dit hoeft dan ook niet in deze combinatie in elk bedrijf voor te komen. Soms is het meer verpakking, soms is het juist vooral gevaarlijk bedrijfsafval.
Voor sommige stromen bedrijfsafval zijn aparte richtlijnen over het scheiden opgesteld. Het is goed om te weten hoe dit in elkaar steekt. Daar zal je je immers als ondernemer ook aan moeten houden.
Afvalstromen die je moet scheiden
Sommige stromen bedrijfsafval moet je gescheiden aan bieden. Het gaat dan om papier en karton in alle vormen. Ook glas, zoals van verpakkingen of lampen, moet je scheiden. Daarnaast moet je GFT en groenafval scheiden.
Er zijn ook verschillende soorten kunststof die je moet scheiden. Hout van bijvoorbeeld verpakkingen, kisten, pallets en kratten moeten ook gescheiden worden. Let ook op hoe je omgaat met textiel, soms vallen verontreinigde stukken onder gevaarlijk afval. Daarnaast zijn er richtlijnen voor metalen, elektrische apparatuur en gevaarlijk afval. Het is zeker ook belangrijk om te bekijken wat nodig is.
Meer kennis over bedrijfsafval
Het is goed om te weten wat voor afvalstromen jij in jouw bedrijf hebt. Dit kan per bedrijf namelijk flink verschillen. Dat neemt echter niet weg dat sommige stromen meer voorkomen dan andere in Nederland.
Er zijn zelfs duidelijke cijfers op dit vlak. Metaal, papier en hout komen bijvoorbeeld duidelijk vaker voor dan andere soorten. Er zijn ook verschillen per bedrijfstak te onderscheiden. Daarnaast is een lichte daling te zien in de hoeveelheid afval in de afgelopen jaren.
Productie van soorten bedrijfsafval
De bouw en industrie zijn sectoren waar het meeste bedrijfsafval wordt geproduceerd. Dit is een afvalstroom van gezamenlijk bijna 13 miljoen ton kilo aan dierlijk plantaardig afval. In de bouwsector is volgens de cijfers vooral veel metaalafval te vinden. Dit is bijna het dubbele van wat er in de industrie aan metaalafval wordt geproduceerd.
Ook als het gaat om hout, dan is dit een belangrijke afvalstroom in de bouw. Wat opvalt is dat in de verschillende sectoren ongeveer evenveel papier- en kartonafval wordt geproduceerd. Het is ook opvallend dat alle sectoren gezamenlijk zo’n 4 miljoen ton aan chemisch afval produceren ieder jaar.