zonnepanelen header
Wonen

De voordelen van een groen dak!

Waterafvoer is ‘een ding’ op dit moment. Door de klimaatverandering en de omgeving die steeds meer versteent wordt het water steeds minder goed afgevoerd. Hoe vaak hoor je tegenwoordig op het nieuws dat er weer een stad of dorp blank staat door een flinke regenbui? Er is een manier om bij te dragen aan een oplossing voor dit probleem: een groen dak! Hier vind je alle voordelen van een groen dak, lees je mee?

Nordvpn banner

Wat zijn de voordelen van een groen dak?

Ten eerste help je dus het klimaat een handje: een groen dak zorgt voor vermindering van CO² en vermindering van fijnstof. Mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten kunnen erg veel last hebben van fijnstof. En, waar het eigenlijk vooral om gaat: het riool wordt ontlast. In steeds meer dorpen en steden is steeds minder groen te vinden. Met als gevolg dat regenwater slechter weg kan lopen en steeds vaker voor overlast zorgt.

Er zijn nog veel meer voordelen van een groen dak. Het is bijvoorbeeld goed voor je dak: de beplanting zorgt voor bescherming tegen zon, regen en extreme temperatuurverschillen. Je dak gaat dus langer mee.
De begroeiing zorgt ook voor extra isolatie, in de winter blijft je huis langer warm en in de zomer zorgt het groene dak voor verkoeling. De beplanting zorgt er zelfs voor dat harde geluiden gedempt worden, ideaal als je op een drukke locatie woont. Tegenwoordig zijn er zelfs veel gemeentes die subsidies verlenen voor het aanleggen van een groen dak. Het is zeker de moeite waard om even te informeren bij de gemeente waarin je woont.

Veel daken zijn geschikt voor beplanting, zowel platte daken als schuine daken kunnen op een gemakkelijke manier groen worden gemaakt. Hiervoor is de slimme oplossing Mobiroof in het leven geroepen, dit zijn kant-en-klare groene dakcassettes die aan elkaar geklikt kunnen worden.
hoe wordt dak groen gemaakt met sedum planten

Hoe wordt een plat dak groen gemaakt?

Sedumbeplanting is de perfecte oplossing qua dakbedekking voor een plat dak. Dit is een lichtgewicht dakbedekking bestaande uit vetplantjes. Vetplanten hebben weinig bodem nodig en zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat. Deze plantjes kunnen goed tegen droogte maar ook tegen vochtig weer.

Wat misschien wel het belangrijkste is dat deze planten goed voor zichzelf kunnen zorgen, je hebt natuurlijk weinig zin om elke dag op je dak te klimmen om je plantjes water te geven. Doordat dat planten weinig bodem nodig hebben blijft het gewicht redelijk licht. Toch is het belangrijk dat je eerst goed laat controleren of je dak geschikt is. De planten zijn lichtgewicht met een minimale hoeveelheid bodem, maar toch komt er behoorlijk wat extra gewicht op je dak terecht.

Er is een enorme variatie aan sedumplanten, zo’n 250 verschillende soorten zijn er. Zo kan je er voor kiezen om een patroon aan te leggen, of juist kiezen voor 1 soort beplanting. Met Mobiroof kan je cassettes eenvoudig aan elkaar klikken. Het Mobiroof systeem is licht van gewicht en voorzien van een speciaal substraat voor drainage en opslag van regenwater.

Er zijn dus heel veel voordelen van een groen dak. De sedumplanten worden duurzaam gecertificeerd gekweekt en zijn volledig recyclebaar. De cassettes zijn onderhoudsvriendelijk, je hoeft maar 1 of 2 keer per jaar de beplanting bij de knippen en 1 keer te bemesten.

De ideale manier om zelf een steentje bij te dragen aan de klimaat- en waterafvoerproblemen die op dit moment spelen.

zonnepanelen header
error: Inhoud is beschermd!