vloerverwarming header
Financieel

Erfenis in 2021: alles wat je moet weten!

Een erfenis is datgene wat je nalaat na je overlijden. Dit kan je spaargeld, je eigen huis, je beleggingen, maar het kan ook zijn dat je schulden nalaat. Hoe zorg je ervoor dat jouw spullen terecht komen bij degene wie je wilt en wat gebeurt er eigenlijk als je jouw erfenis niet regelt? In dit artikel vertellen we je meer over een erfenis anno 2021.

Nordvpn banner

Wat gebeurt er als ik nog geen testament heb?

Als je geen testament hebt, dan wordt door de wet bepaald wie je erfgenamen zijn. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, is je partner erfgenaam. Als je kinderen hebt, dan zijn jouw kinderen automatisch ook erfgenaam. Elk kind heeft recht op een vastgesteld erfdeel. De kinderen krijgen hun erfdeel pas op het moment dat de langstlevende partner overlijdt, in de schuldsanering terecht komt of failliet gaat.

Wat kan ik regelen met een testament?

Zodra je een testament opstelt, kan je bepalen wie je erfgenamen zijn en wat er na je overlijden moet gebeuren. Zo kan je bijvoorbeeld specifieke bepalingen opnemen voor stiefkinderen, het steunen van een goed doel of speciale zaken regelen wanneer je eigenaar bent van een bedrijf. Als je bijvoorbeeld een slechte of geen relatie hebt met je kinderen dan kan je voorkomen dat ze een erfdeel krijgen.

Geld of andere bezitting dan inboedel nalaten

Wil je geld of voorwerpen nalaten die niet tot de inboedel behoren? Dan kun je hiervoor een legaat opstellen. Een legaat wordt opgenomen in het testament. In een legaat wijs je een specifiek bedrag of bezitting toe die niet tot de inboedel behoort aan een individu of bijvoorbeeld aan een goed doel. Belangrijk is dat er duidelijk wordt bepaald om welke bezitting het gaat.

Voorwerpen met een emotionele waarde nalaten

Wellicht wil je bepaalde voorwerpen of bezittingen met een emotionele waarde nalaten aan een specifiek persoon, dat regel je met een codicil. Denk bijvoorbeeld aan een ring, een kunststuk of een boek. Een codicil is alleen geldig voor voorwerpen die tot de inboedel behoren. Je kunt niet zomaar een codicil laten opstellen, deze moet namelijk voldoen aan een aantal voorwaarden.

Hoe zit het als je gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap hebt?

Zodra je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, worden jij en je partner elkaars erfgenaam. Dit geldt alleen voor de zaken die van jullie samen zijn. Als je met bepaalde bezittingen het huwelijk ingaat, dan blijft dit van jou.

De hoogte van de erfbelasting

Als je een erfenis ontvangt, dan moet je hierover erfbelasting betalen. De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van je relatie tot degene die is overleden. Voor partners en kinderen wordt een lager belastingtarief gehanteerd dan voor overige familieleden of niet-familieleden. In de meeste gevallen hebben de partners en kinderen ook vaak een hogere vrijstelling.

Veranderingen erfenis in 2021

Ben je benieuwd wat de veranderingen zijn qua tarieven erfbelasting 2021? Op het internet kun je hier meer over lezen. Echter is het verstandig om hierover ook eens met een notaris te praten. Diegene kan je uitleg geven over het opstellen van een testament. Ook kan de notaris een nieuw testament voor je opstellen of een bepaald testament aanpassen. Bij Erfrecht Online kun je hiervoor goed terecht.

hovenier header
error: Inhoud is beschermd!