dakkapel header
Financieel

Waarom is de populariteit van private lease zo toegenomen?

Je ziet steeds meer nieuwe auto’s rijden. Heeft iedereen om je heen dan zo goed gespaard dat ze zich een nieuwe auto kunnen veroorloven? Waarschijnlijk niet hoor, veel mensen rijden in een lease auto. De populariteit van private lease is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Simpelweg omdat het veel voordelen heeft. Welke precies? Dat lees je hier.

algemeen banner bol.com

Wat is private lease?

Als je al tijden droomt van een nieuwe auto maar er het geld niet voor hebt kan private lease de uitkomst zijn. Je kiest een nieuwe auto uit in een bepaalde prijscategorie, die ‘leen’ je in principe van de leasemaatschappij.

Eigenlijk huur je een auto voor een langere periode, zoals bijvoorbeeld twee of vier jaar. Voor die gekozen auto betaal je een vast bedrag per maand, maar de auto zal dus nooit jouw eigendom worden. Lease auto’s waren altijd alleen voor mensen met geld, of als zakenauto, maar dit is tegenwoordig al lang niet meer zo. Private leasen is voor iedereen mogelijk omdat er auto’s in veel verschillende prijsklassen te leasen zijn.

De voor- en nadelen van privé en auto leasen

Het private leasen van een auto heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je een vast bedrag per maand betaalt. Je weet dus precies hoeveel geld je kwijt bent aan je auto. In het lease contract dat je afsluit teken je voor een bepaald bedrag. Dit bedrag is afhankelijk van het type auto dat je kiest.

Een compacte auto, of een grote gezinswagens? Daarmee zal het bedrag aanzienlijk verschillen. In dit bedrag zitten alle kosten. Je betaalt dus een vast bedrag voor je auto, waarin ook je autoverzekering en belasting verwerkt zijn. Maar ook het onderhoud en de reparatiekosten zijn hiermee gedekt. Je komt nooit voor verassingen te staan als je auto ineens kapot gaat en er een duur onderdeel vervangen moet worden.

Het enige wat je zelf nog moet betalen is de brandstof die je tankt. Omdat het maandelijkse kosten zijn hoef je dus niet ineens duizenden euro’s neer te tellen om een auto te kopen. Je rijdt dus in een spiksplinternieuwe auto zonder dat je er voor hebt hoeven sparen.
private lease populair
Er is wel iets waar je wel rekening mee moet houden als je van plan bent een private lease contract af te sluiten. Private lease wordt gezien als een lening, je kunt er dus niet zomaar vanaf. Het is waarschijnlijk dat jouw leasebedrag wordt geregistreerd bij het BKR en dit kan het lastiger maken om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten.

Waarom tegenwoordig private lease zo populair is?

In Nederland rijden dus steeds meer private lease auto’s. Dit is over komen waaien uit Amerika, waar mensen al veel langer privé auto’s leasen. In 2018 reden er ongeveer 150.000 mensen in een private lease auto, twee jaar eerder waren dat er nog geen 65.000! Het is voor veel mensen fijn om een nieuwe auto te hebben en geen zorgen over reparatiekosten, dit betaal je immers in je maandelijkse bedrag. Je komt dus nooit voor verassingen te staan en dat is een mooie zekerheid.

Ook als ZZP-er kan het voordelig zijn om voor een private lease auto te kiezen. Je betaalt dan geen fiscale bijtelling en je mag ook nog eens 19 cent per gereden zakelijke kilometer aftrekken van de belasting 😉

In korte tijd is de populariteit van private lease erg gestegen. Dus ben jij toe aan een nieuwe auto? Heb je misschien niet genoeg geld op je spaarrekening om een echt goede uit te kunnen zoeken? Dan kan het best lonen om je eens te verdiepen in de mogelijkheden van private lease.

vloer isoleren header
error: Inhoud is beschermd!