vloerverwarming header
Lifestyle

Hoe houd je het thuis gezellig tijdens social distancing?

Noodgedwongen zitten veel van ons thuis of werken thuis, in deze rare tijd met het Corona virus. Dat kan best heftig zijn en ongezellige situaties met zich meebrengen. We zijn helemaal niet gewend om zoveel samen te zijn, normaal rennen we van afspraak naar afspraak. Van werk, naar school, naar de voetbaltraining. Snel nog even boodschappen doen en weer door naar die verjaardag. Nu niet, even pas op de plaats. Of je nou wil of niet. Hoe houd je het thuis gezellig tijdens deze periode van social distancing?

Nordvpn banner

Wat is social distancing?

In tegenstelling tot veel andere landen om ons heen hebben wij in Nederland geen lock down. Het RIVM gaat ervan uit dat ‘social distancing’ genoeg moet zijn om ons uiteindelijk weer Corona-vrij te krijgen. Maar wat is social distancing eigenlijk? En hoe houd je je er zo goed mogelijk aan?

De website van het RIVM zegt het volgende: “Je kunt naar buiten, boodschappen doen of de hond uitlaten, maar houd in groepen waar mogelijk 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar.’

Do’s tijdens social distancing:

  • Hardlopen of fietsen met een vriend(in): als je afstand houdt.
  • Boodschappen doen: zoveel mogelijk in je eentje, niet met het hele gezin. Houdt afstand van anderen in de winkel, loop met een boog om hoestende en grote groepen mensen heen. En houdt extra afstand tot ouderen.
  • Eten bestellen: ja, de bezorgdienst zal het eten contactloos thuisbezorgen.
  • Eten afhalen: ja, betaal met PIN of via Ideal, houd afstand en volg de regels van het afhaalrestaurant op.

do en dont's tijdens social distancing

Dont’s tijdens social distancing:

  • Verjaardagen/feestjes:
    Vermijd ze. Op een verjaardag houd je geen anderhalve meter afstand van elkaar, en ook al voelt iedereen zich goed, je weet niet wat iemand met zich mee draagt. Dus ga gewoon even niet.
  • Kraamvisite en begrafenissen:
    Hoe verdrietig ook, beter van niet. Natuurlijk is het soms niet te vermijden, maar als het geen hele naaste familie is, en je kunt er op een nette manier onderuit? Doe dat dan.

    Stuur een kaart, een bos bloemen, bel om je medeleven te betuigen. Maar het is gewoon niet verstandig om (onnodig) met veel mensen bij elkaar te zijn, zoals op een begrafenis het geval is.

    In het geval van kraamvisite ben je misschien niet met veel mensen bij elkaar, maar een pasgeboren baby heeft nog niets opgebouwd, en is dus extra bevattelijk voor elk virus. Een nieuw fenomeen wat je nu ziet is Raamvisite, de baby wordt voor het raam geshowd, zo kan je toch even spieken en is iedereen ‘veilig.’

  • gezondheid bol banner
  • Op visite bij opa of oma:
    Even niet. De oudere generatie is de meest kwetsbare, en tot nu toe de meest geraakte onder de slachtoffers die Corona niet overleven. Ook hier geldt, als jij je goed voelt kan je toch best iets bij je dragen wat op opa of oma terecht kan komen. Zwaai even voor het raam, bel wat vaker. Laat de kinderen een mooie kleurplaat maken en stuur deze op. En nog belangrijker: zorg ervoor dat dit niet alleen in de eerste week gebeurt, maar ook in de periode die nog gaat volgen.
  • Winkelen:
    Ja, online, prima. Maar waarom zou je nu ineens naar de stad moeten voor nieuwe schoenen? Omdat je er nu tijd voor hebt en je je verveeld, begrijpelijk. Verstandig is het niet. Overal waar je komt kan je iets oppikken of doorgeven aan een ander, zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Dus stel dat winkelen lekker even uit.

Let er wel op dat deze regels alleen gelden als je je goed voelt. Heb je (milde) verkoudheidsklachten: niezen, keelpijn, loopneus, lichte hoest of verhoging? BLIJF THUIS!

drank banner bol.com

Hoe houd je het thuis gezellig

Je zult merken dat er irritaties ontstaan, je bent ineens heel veel samen, terwijl er normaal veel langs elkaar geleefd wordt. Zo ook bij ons thuis. Normaal werk ik vier dagen, mijn man 5 en is onze dochter 3 dagen naar de gastouder. Door onze aparte werktijden eten we maar twee dagen in de week samen. En nu zitten we allemaal thuis. We zijn nu bijna een week verder en heel veel samen thuis geweest.

Hoe zorg je ervoor dat je elkaar de tent niet uit vecht?

  • Tel tot 10: of 50, of 100.
    Zeg niet alles wat je denkt, of benoem niet alles wat je irritant vindt. Ja, jij bent gewend om de fruitbakjes van de kinderen meteen op te ruimen, en je man doet dat niet. Pak ze zelf of laat ze staan. Maar begin niet meteen te mekkeren dat het een dikke zooi is. Daar wordt het niet gezelliger van.
  • Roei met de riemen die je hebt: Uit eten gaan is even niet mogelijk, maar het thuis gezellig maken wel. Maak gebruik van de tijd die je samen hebt! Trek een flesje wijn open, smeer eens stokbroodje en geniet er van. Zie het als een soort vakantie, maar dan in je eigen huis.
  • Terug in de tijd:
    Kruip eens als gezin op de bank. In de moderne tijd kijkt iedereen televisie wanneer hij of zij er zin in heeft. Ga weer eens samen in de woonkamer zitten om die ene spelshow te kijken. Of pak een ouderwets bordspel en ga lekker mens-erger-je-nieten.
  • Praat met elkaar:
    Merk je dat de irritaties hoog zitten? Praat er over. Laat elkaar in zijn waarde en houd rekening met elkaar. Het is een rare tijd, je maakt je misschien zorgen over wat er komen gaat. En ook voor je kinderen is het raar.
  • Leer iets nieuws:
    Altijd al die cursus Spaans willen doen? Doe het! Online is een hoop leuks te vinden wat je zelf thuis kunt doen. Nu heb je er de tijd voor.
gadgets banner bol.com

Hoe raar het ook mag klinken: geniet van de tijd samen

Hoe vaak zeuren we niet dat we geen tijd hebben? #qualitytime als je eindelijk eens een avondje samen door kunt brengen? Die kans heb je nu, of je wilt of niet. Maak er het beste van. Ga eindelijk samen Netflixen, speel spelletjes, picknick in de woonkamer, stoepkrijt met de kinderen in de tuin, bak koekjes, dans in de woonkamer.
En wees blij met het feit dat we het voor elkaar doen, we blijven binnen om elkaar gezond te houden. Dat is uiteindelijk het aller belangrijkste.

algemeen banner bol.com
error: Inhoud is beschermd!